Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Снимка: pixabay.com
Чуй новината! Чуй новината:

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването.

Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония.

Едното бебе е било транспортирано до Националната кардиологична болница, а другото - до Педиатричната болница в София, където са починали.

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева потвърди за смъртта на двете бебета от Кюстендил вследствие на заразяване с коклюш. Кондева отбеляза, че има ръст на заболеваемостта, регистрирани са 205 случая на заразени в страната:

"В тази връзка сме предприели мерки по изпращане на писма към Районните здравни инспекции, Българският лекарски съюз с искането общопрактикуващите да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи и съответно Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция "Медицински надзор" ще анализират тези данни и вече от вчера сме дали и указания за организация на необходимата лабораторна диагностика". 

Главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев допълни, че двете бебета са били на възраст под необходимата за поставяне ваксина срещу коклюш:

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. Имало е при едното, първото два пъти отказ за хоспитазация, което е предложено от Спешна помощ и едва вече при влошаването се стига до приемане, след това и от Специалната кардиологична болница. Сега наличието на тези два смъртни случая за мен е донякъде съвпадение, тъй като става въпрос и за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, вече при наличието на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно".
Доц. Кунчев допълни, че най-високият дял на заболелите от коклюш в страната е във възрастовата група 10-14 години, като от всички регистрирани случаи под 10 процента са стигнали до болница. 
Контактните на двете починали деца от Кюстендил са под наблюдение. Причинителят на болестта интензивно циркулира в София и в западната част на страната, като постепенно ще обхване и други части, а ако разпространението продължи, ще става дума за национална епидемия, каквато Европа преживява, добави Кунчев.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести, през миналата седмица у нас са потвърдени 54 новозаразени с вируса на коклюш.

От началото на годината са регистрирани над 200 случая, което е 50 пъти повече спрямо същия период на миналата година.

Заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина. Сред най-разпознаваемите симптоми са повишаване на температурата и пристъпи на остра и продължителна кашлица, които не могат да бъдат облекчени.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен и Никос Христодулидис са на посещение в Бейрут

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис са на посещение днес в Бейрут за разговори с ливанското ръководство по въпросите на миграцията. Брюксел е готов да предостави финансова помощ на близкоизточната страна за предотвратяване на мигрантските потоци към Кипър и Европа. Съвместното..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Хамза Юсаф

Фаворитите за наследници на първия министър на Шотландия проведоха неофициални разговори

Двамата фаворити за наследници на  напускащия поста си  първи министър  на Шотландия Хамза  Юсаф проведоха неофициални разговори. Джон Суини и Кейт Форбс са се срещнали  още във  вторник, според говорител на Форбс. И двамата казаха, че обмислят кандидатура за лидерството, но никой не потвърди, че се кандидатира.  Срокът за номинации  за..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване на трудовия трибунал срещу корпорацията в централен Лондон. Те твърдят, че са загубили ролите си в..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя участва в честването на юбилея на специално събитие в Никозия. В приветствието си на празничната среща..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23