Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева.

За първи път обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и размера на превозните средства.

Най-големите автобуси на ток ще са с до 50 места. Най-малките позиции са за е-автомобили с 4+1 места и за микробуси до 9 места. 

При избор на доставчик на електрическите превозни средства водещ критерий ще бъде оптималното съотношение между цена и качество, както и консумацията на ток, гаранцията и срокът на доставка.

МОН продължава и обновяването на автобусния парк с моторни превозни средства с дизелово гориво, тъй като електрическите не могат да бъдат ползвани във всички части на страната, като например отдалечени и планински райони.

В ход е нова обществена поръчка, разделена на 7 обособени позиции за такива превозни средства на обща стойност 13,6 млн. лева.

Предвижда се най-големите автобуси, които ще бъдат закупени по нея, да са с до 30 места. Те ще бъдат доставяни поетапно през следващите 4 години за нуждите на образователната система, уточняват от МОН.

С включването на електрически автобуси при обновяването на автобусния парк МОН изпълнява и изискванията на европейската директива за насърчаване на чисти и енергийноефективни пътни превозни средства.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожара в Монтанско, изгорил 4000 декара сухи треви и храсти

Продължава борбата с пожара в планинската местност "Пъстрина", където вече изгоряха 4 000 декара сухи треви и храсти  на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел Емилия Григорова: "Дойде откъм района на Бойчиновци. Един от пастирите ми се обади...

публикувано на 27.07.24 в 10:58
Виктор Орбан

Продължава посещението на Орбан в Румъния

В Румъния продължава посещението на унгарския премиер Виктор Орбан. Снощи той обсъди с румънския си колега Марчел Чолаку темата за пълноправното присъединяване на Букурещ  към Шенгенското пространство. Договорено е да започнат предпроектни проучвания за високоскоростната железопътна връзка Будапеща-Букурещ, важна за транспорта в Централна..

публикувано на 27.07.24 в 10:49
Андон Балтаков

Андон Балтаков за изборите в САЩ: И двете кампании ще насочат усилията си към колебаещите се

Америка избира между това да бъде напредничава или да се върне назад . Така вижда ситуацията месеци преди президентския вот в САЩ журналистът Андон Балтаков, бивш генерален директор на БНР. Балтаков живее в Ню Йорк. "Американската демокрация, както е заложена в Конституцията, е доста устойчива, гъвкава, не може да бъде пречупена лесно..

публикувано на 27.07.24 в 10:46
Андрей Кортунов

Андрей Кортунов: Тръмп се нуждае от бързи външнополитически успехи

Сякаш целият свят чака развръзката в американските избори. Дори и официално да не го признават, чакат я и в Москва. Слонът в стаята е войната в Украйна.  Евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати не дава никакви гаранции за подобряване на диалога между Москва и Вашингтон, а напротив - крие големи рискове..

публикувано на 27.07.24 в 10:25

92 пожара са потушени в страната за денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма пострадали хора. Получени са общо 133 сигнала за произшествия, два са били фалшиви, уточняват от службата.  Пожарникарите са помагали и при три катастрофи в страната 

публикувано на 27.07.24 в 10:16
Констанце Щелценмюлер

Констанце Щелценмюлер: Камала Харис е най-неудобният противник за Тръмп

Само преди седмица президентските избори в Съединените щати изглеждаха решени в полза на републиканската двойка Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. След това дойде малко или много очакваното оттегляне на кандидата на демократите Джо Байдън от президентската надпревара и предаването на щафетата на ново поколение лидери в лицето на неговата..

публикувано на 27.07.24 в 10:15

Частично са овладени активните пожари в Гърция

Частично са овладени активните пожари, които бушуваха на територията на Гърция тази нощ, съобщават от Гражданска защита. Под риск и днес остава част от Северна Гърция, Пелопонес и няколко от островите в Егейско море. На тези места духа силен вятър и разпалва загасени огнища. Властите следят с дрон рисковите райони и реагират незабавно при..

публикувано на 27.07.24 в 10:03