Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия. 

Няма жертви и материални щети в резултат на израелската атака с дронове срещу иранския град Исфахан. Това обяви министърът на външните работи на Ислямската република Хосейн Амир Абдолахиан, който е в Ню Йорк за участие в дискусия за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН. 

"Главният фактор за стабилност и сигурност в региона е спирането на престъпленията на ционисткия режим в Газа и на Западния бряг и установяването на трайно примирие", каза Абдолахиан на среща с бразилския си колега.

 Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров увери, че Техеран не иска ескалация на конфликта и че руската страна е уведомила Израел за иранската позиция. 

Ирански медии и официални представители описаха малко на брой експлозии, заради поразяването на три дрона над град Исфахан от иранската противовъздушна отбрана. Съобщава се и за действия на "проникнали лица" на иранска територия, а не израелска атака, което означавало, че отпада нуждата от отговор.

Няма информация за поразени обекти. Според неназовани американски служители, цитирани от телевизия CBS, израелска ракета обаче е ударила Иран.

В Исфахан се намират голяма военновъздушна база, голям комплекс за производство на ракети и няколко ядрени съоръжения.

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран.

Страната беше в състояние на повишена готовност, след като Израел обеща да отговори на безпрецедентното нападение с дронове и ракети, извършено от Иран в събота вечерта. То пък дойде като отговор на свързвания с Израел въздушен удар срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април, при който бяха убити двама ирански генерали. 

Държави от цял свят призоваха за спокойствие. Призиви за намаляване на напрежението в региона отправи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Русия ясно е дала да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че "е крайно време да се спре опасният цикъл на ответни действия в Близкия изток".

Високопоставен представител на "Хамас" определи "агресията" на Израел срещу Иран като ескалация.

А турският президент Реджеп Ердоган подчерта, че не може да се вярва на това, което казват Иран или Израел.

"Израел казва едно, Иран друго. Наистина няма изявление за напрежението между Израел и Иран, което да има смисъл. Не може да се каже "този казва истината" по отношение на изявленията на Иран. Изобщо не може да се каже това и за Израел". 

Цените на петрола скочиха след съобщенията за предполагаем израелски удар по Иран. Фючърсите на суровия сорт Брент се повишиха с 2% до близо 89 долара за барел.

Европейските стокови борси се сринаха до най-ниските си нива за повече от месец. Засилиха се и опасенията, че скокът на цените на суровините може да подсили инфлацията и да забави дългоочакваното намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка през юни.

Въпреки че по обед нормалният самолетен трафик в региона беше възстановен, германската авиокомпания "Луфтханза" преустанови полетите си до Израел и Ирак до ранните часове на събота. Дъщерното дружество Austrian спря полетите и до столицата на Йордания Аман.

По-рано през седмицата "Луфтханза" преустанови полетите си от и до Техеран до края на месеца. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32