Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“.

Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са се поддали на руския натиск и умишлено се стремят да провалят „пътя на Грузия към Европа“ от името на Москва. „Сега ние сме пробен случай за хибридна война, а не за директна война“, каза Зурабишвили в интервюто за „Таймс“ от нейния президентски офис в Тбилиси.

Грузия, страна с 3,7 милиона души, получи своята независимост от Москва с разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Въпреки че “Грузинска мечта“ заяви, че работи за присъединяване към ЕС, правителството предприе редица мерки, за които Брюксел предупреди, че ще развалят офертата, пояснява „Таймс“. Тази седмица имаше огромни протести в продължение на няколко нощи пред парламента срещу предложения нов законопроект за „чуждестранни агенти“, който според критиците, е вдъхновен от подобен закон в Русия, който президентът Путин използва, за да заглуши несъгласието. 

"Не само, че правителството не изпълнява препоръките на ЕС, но и противоречи на тези препоръки. Обявената политика е едно. Но истинската политика на "Грузинска мечта" през цялото време е била да застраши пътя ни към Европа“, каза Зурабишвили, имайки предвид партията, която първоначално я подкрепи като президент, но впоследствие се опита да я отстрани. 

„Единственото, което може да обясни това, е, че има натиск от Русия. Дали това е на лична основа, не знам”, каза тя. Зурабишвиби заяви още, че Русия залива Грузия с пропаганда, както и че финансира промосковски групи вътре в страната. Русия окупира една пета от територията на Грузия от 2008 г., когато разположи войски в страната в подкрепа на подкрепяните от Кремъл отцепнически региони.

По публикацията работи: Калин Дацов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница.  Заради продължаващите протести в Тбилиси се препоръчва на българите, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, да се информират за развитието на ситуацията и да следват инструкциите на местните власти.  Също така,..

публикувано на 03.05.24 в 16:37
Дмитрий Песков

Песков определи като директна ескалация на напрежението изявлението на Камерън за Украйна

Кремъл нарече изявлението на британския външен министър Дейвид Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия срещу цели в Русия, ако пожелае, директна ескалация на конфликта.  Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи коментарите като опасни и тревожни:..

публикувано на 03.05.24 в 16:07

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха сериозни наводнения в Германия

Гръмотевични бури и проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения в Германия и бяха причина за отмяната на десетки полети на летището във Франкфурт късно вчера. Проливни дъждове, гръмотевични бури и силна градушка причиниха сериозни наводнения в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия. Особено силно..

публикувано на 03.05.24 в 15:46

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия. Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски..

публикувано на 03.05.24 в 14:46
Проф. Валери Стефанов

Проф. Валери Стефанов: Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста

Без идеята за себеизграждане трудно можем да влезем в епопеята на Кръста . Това каза пред БНР проф. Валери Стефанов, литературовед, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книги и научни статии. " Кръстът винаги е представлявал изпитание за нашата способност да вярваме, да се отдаваме на онези принципи, които християнството ни е..

публикувано на 03.05.24 в 14:30
Пламен Михайлов

Пламен Михайлов: Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда

В православната ни вяра Разпети петък е най-тъжният ден, но никога тъгата не е без надежда. Всеки момент на тъга е свързан с надежда за спасение и с радост, която Господ ни дава с Възкресението си.  Това каза пред БНР Пламен Михайлов, главен редактор на "Епархийски глас", издание към Софийската митрополия, което включва списание и 24-часови..

публикувано на 03.05.24 в 14:16

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12