Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Снимка: Искра Декало

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо", който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор "Самсон" в Пловдив и 100 години от "Макаби" София.

Най-големите звезди на "Макаби Яфо" от златният му период през 70-те години на миналия век са деца и внуци на играчи на тези два отбора. Освен ръководителите на общностите на българските евреи на тържеството присъстваха и лидери на еврейските преселници от Репубрика и Солун.

Водещ на тържеството бе известния телевизионен журналист Ури Леви (с български корени), започнал кариерата си като спортен коментатор. Той изтъкна, че честването е по време на една от най-тежките войни, които Израел е имал, и разказ за командировката си преди три месеца в ивицата Газа:

"Пристигнахме със снимачния екип в Хан Юнес. Готвехме се да снимаме двама бойци, когато те се "декорираха" с шалчета на "Макаби" - Яфо. Не можех да повярвам, че са ги донесли сред най-необходими вещи във войнишките им раници. При това не бяха българи, а фенове на отбора.


Когато след възстановяването на еврейската държава през 1948-ма година почти 48 000 български евреи пристигат в Обетованата земя, много от тях се заселват в Яфо. И до сега част от районите му се славят като център на престъпността. За да запазят децата от вредното влияние на средата, „българската общност“ възражда две институции, съществували и в България - хор "Цадиков" и българския футболен отбор. Девизът "В здраво тяло - здрав дух" е бил решаващ, но спорът ги е и обединявал, създавал е достижими ценности, към които всяко „българско“ дете се е стремяло – да стане добър спортист. Ликовете на най-успешните футболисти са гледали от обвивките на дъвките, които всеки, уважаващ себе си, ученик е колекционирал. През 1948-ма година кметството на Тел Авив позволява на "българите" да създадат свой футболен тим и да изградят с доброволен труд свой стадион. За съжаление сега строителните предприемачи са прилапали мястото на стадиона – теренът е близо до морето и е много апетитен. До 70-те години на миналия век "Макаби"- Яфо е не само един от най-добрите футболни отбори на Израел, но и символ на единството на българските евреи и допълнителен повод да изразят обичта си към своята родина България. Както на времето футболистите от българското дружество "Юнак" помагат на еврейските си приятели да създадат "Макаби" - София, така и през 60-те и 70-те години на миналия век треньор, доведен специално от родината, води отбора към най-големите му успехи. В края на миналият век, отборът престава да съществува по финансови причини. Няколко години по-късно запалянко, продавач на дънки, става инициатор за възстановяване на "Макаби Кабилио" – Яфо, добавяйки името на починалият твърде рано вратар. Решението е всеки, който иска да е нещо като съсобственик на отбора, да внесе по 1 000 шекела (почти минималната работна заплата по онова време.) За кратко с помощта на българин-лекар, който агитира своите пациенти, събират 300 000 шекела, колкото да регистрират наново отбора. Бебо Кобо, милиардер от български произход и фен на тима, добавя още 400 000 шекела. От 2007-ма година, когато възстановяват отбора, до наши дни, тимът започна от отново от нулата, но бавно и сигурно се изкачва във футболната лига."

Ето какво разказва един от съвременните център-нападатели Ронен Перец:

"Когато бях малък родителите ми, които имат марокански и йеменски корени (за съжаление не български), ме записаха да спортувам, за да не се скитам по улиците. Футболът ме очарова. Не допусках, че ще стана професионален играч на "Макаби Кабилио" – Яфо. Първоначално ми бе криво, че не съм в някой от отборите на супер лигата. Сега обаче дори да ми предложат огромна заплата там, не бих се преместил, защото "Макаби-Яфо" не е работно място, а... семейство. На нашите мачове се развяват повече български знамена от израелски. Когато след един успешен мач, дойде да ни прегръща запалянко, загърнат в български байрак, му казах: "По- кротко, българче", а той на мен – "без комплименти, моля". Не всеки е имал късмета се роди с български корени, но съм свидетел, че всеки иска да представи себе си ако не като българин, то като най-добър приятел на българин. Да даде Господ, да успеем да достигнем успехите на "Макаби – Яфо" от времената, когато повечето му играчи са били български евреи."


Още по темата в зувковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максимилиан Кра, евродепутат от

Претърсват офисите в Брюксел на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за евроизборите

Тази сутрин германската прокуратура разпореди претърсване на офисите на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори Максимилиан Кра в Брюксел. Обискът в сградата на Европейския парламент е свързан с ареста на дългогодишния колега на Кра Джиан Г. преди две седмици. 43-годишният асистент на германския евродепутат, който..

публикувано на 07.05.24 в 15:31
Митко Кърнев и Дидо от група D2

Дидо: D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена

D2 ми даде много любов към музиката и опит на голяма сцена. Показа ми, че музиката е начин на живот и целта е да оставиш своя отпечатък. Това сподели един от вокалистите Деян Каменов-Дидо в интервю пред БНР. На 10 май в зала 1 на НДК се събира целият състав на бандата за да отпразнуват 25 години на сцената. "Отвори ми очите и видях..

публикувано на 07.05.24 в 15:26
Израелски войски, разположени близо до град Рафах

Египет: Израелската операция в Рафах застрашава усилията за прекратяване на огъня

Операцията на Израел в град Рафах в Ивицата Газа заплашва усилията за прекратяване на огъня, се посочва в изявление на египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Изявлението е факт, след като Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт "Рафах", който се намира на границата на Ивицата Газа с Египет и че ще..

публикувано на 07.05.24 в 15:24
Димитър Главчев

До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата Национална детска болница

До края на този месец стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Национална детска болница.  Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести..

публикувано на 07.05.24 в 14:43
Кириакос Пиеридис

Какво спечели Кипър от еврочленството си и защо кипърците не са евроскептици?

Десет европейски страни отбелязват на 1 май знаменателен юбилей – 20 години от присъединяването си към Европейския съюз. При най-голямото разширение в историята на Съюза - на 1 май 2004 г., в него влиза и една от най-малките му страни членки – Кипър. Островната държава е най-източната граница на Евросъюза и единственият негов представител..

публикувано на 07.05.24 в 14:31

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград и в София област

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:05
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Председател на "Величие" ще бъде полк. Николай Марков, а не аз

Това заяви Ивелин Михайлов, предприемач от Исторически парк във Ветрино и член на партия "Величие" , която се регистрира за участие на изборите на 9-и юни. Той обясни, че в момента тече процедура за промяна на председателя на партията и полковник Николай Марков да бъде неин лидер , а досегашният - Албена Пекова - да стане заместник-председател:..

публикувано на 07.05.24 в 14:04