Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 4 общини в Кюстендилско има случаи на коклюш

Снимка: pixabay

В 4 общини на Кюстендилска област - Кюстендил, Дупница, Бобов дол и най-малката Трекляно, от началото на 2024 година са регистрирани случаи на коклюш, казаха от РЗИ. Случаите общо са 8, а само от началото на април са 5. Те са без епидемична връзка помежду си. Две новородени от Кюстендил починаха от заболяването.

Едното от заболелите деца се лекува у дома, другите две са в болницата. Не се налага въвеждане на ограничителни мерки или на карантина в 12-хилядния ромски квартал "Изток", където са семействата на двете починали новородени. Това каза за БНР кметът на Кюстендил инженер Огнян Атанасов. Пропуски във ваксинационния режим водят до увеличаване на случаите на коклюш, каза общопрактикуващ лекар от Дупница, където също има установен случай и прието за лечение в болница дете.

"То е вследствие на пропуснати ваксинации. Не мисля, че ромите, не, не, не, ромите са най-дисциплинирани, когато ги повикаш, другите майки са много така с настояване, те просто са антиваксъри, те са антиваксъри, не желаят децата им да се ваксинират, поради техни съображения, това, което са прочели, където са чели в интернет, във Facebook и така нататък", каза медикът.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в Кюстендил

В Кюстендил 250 социално слаби и хора с увреждани получиха храни от Съюза на инвалидите в града. От организацията на Съюза на инвалидите изказват благодарност на щедри спонсори от града, които се отзоваха и дариха козунаци и храни.  Над един тон храни бяха събрани в кампанията, организирана от енориашите към храма "Свети Великомъченик Димитър..

публикувано на 03.05.24 в 10:17

Активисти поискаха университетът в Сидни да се освободи от компании, свързани с Израел

Стотици хора, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, се събраха в един от най-добрите австралийски университети, настоявайки той да се отдели от компании, свързани с Израел. Движението е вдъхновено от студентските окупации, обхванали кампуси в САЩ.  Стотици арестувани след акция на полицията в Калифорнийския университет Пропалестински..

публикувано на 03.05.24 в 09:58

НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница

От Националната здравноосигурителна каса официално потвърдиха, че са дали две положителни становища за проекта на болницата “Мама и аз”. На 1 февруари 2023 г. първият документ е подписан от временния управител на Касата д-р Йорданка Пенкова. Становището гласи, че "ако оценката на потребностите на населението от медицинска помощ покаже..

публикувано на 03.05.24 в 09:50

Великотърновски храм, строен от Колю Фичето, очаква ремонт

Великотърновският храм "Св. св. Кирил и Методий", който е национален паметник на културата, е в много тежко състояние и чака ремонт. През това време десетки миряни даряват труда и парите си, за ремонт на църковния покрив.  Църквата в квартал "Варуша", носеща името на славянските първоучители, е строена от майстор Колю Фичето и след нея той..

публикувано на 03.05.24 в 09:32

Мария Матеева-Казакова: Трябва да се молим за Възкресението на България!

" Изправени сме пред поредни сериозни избори, които за съжаление се оказват много по-дълбоки , защото българската демокрация натрупа много грехове за последните 35 години".  Това коментира пред БНР политологът д-р Мария Матеева - Казакова. И продължи:  " Може би е време да помислим сериозно дали не трябва да кажем "Вън търговците от храма" ,..

публикувано на 03.05.24 в 09:12

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", вече е 59-а

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на България, "Репортери през граници" посочва..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Награждаване на изпълнителите в класацията БНР Топ 20

Тази вечер Българското национално радио ще връчи наградите на изпълнителите в класацията БНР Топ 20.  Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20 Продуцентът на класацията и музикален редактор в програма "Хоризонт" Здравко Петров сподели: "Ежегодните годишни награди на класацията "БНР ТОП 20" включват шест..

публикувано на 03.05.24 в 08:50