Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Свалят цените на някои стоки за Великден, глоби за фиктивни намаления

Снимка: Ройтерс

От утре в Гърция свалят цените на великденски стоки. Намаленията засягат детските играчки и облекла, както и козунаците.

Министерството на развитието постигна споразумение с производители и търговци на великденски стоки за намаление на цените. Акцентът е върху подаръците за децата, включени с "кошницата на кръстника". Детски играчки, училищни пособия, детски дрехи и великденски сладкиши ще се продават на намалени цени, за да получат децата традиционните подаръци от кръстника.

От утре влиза в сила също намалението на хранителните стоки за великденската трапеза. Министърът на развитието Скрекас заяви, че при тази регулация на цената агнешкото месо може да поевтинее до 10 евро за килограм, а в момента е на цена до 15 евро.

Търговците на рибни деликатеси, които са изключително търсени в периода на постите, увеличиха значително цените. От съюза на потребителите съобщават, че изключително скъпи са плодове и зеленчуци.

В същото време финансови екипи проверяват търговските магазини за качество и цени на стоките. За седмица няколко търговски вериги са глобени с 1,5 милиона евро за фиктивни намаления и много високи цени на стоки от първа необходимост, съобщи министър Скрекас.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

Извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май поиска групата на ГЕРБ - СДС.  На него да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип.  Поводът за това е промяната на движението в центъра на София и вчерашното решение на Административния съд - София град, което спря реорганизацията с аргумента, че тя не се основава на никакъв..

публикувано на 17.05.24 в 11:24
Петко Йорданов

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки, казва пред БНР Петко Йорданов от Фондация "За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак". Йорданов..

публикувано на 17.05.24 в 11:13

Парламентът заседава извънредно във вторник

Във вторник - 21 май от 13 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в НС, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли.

публикувано на 17.05.24 в 11:06

Доброволци ще чистят река Драговищица утре

" Почистването тази година ще е на река Драговищица . Поставили сме си амбициозната цел да обхванем участък от около 20 км по реката ". Това заяви пред БНР председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков за тазгодишната им акция, която ще се състои утре . Сборният пункт е на моста на село Драговищица в 9 часа сутринта. Осигурени са чували и..

публикувано на 17.05.24 в 11:01

Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО

Лекарите във варненската болница "Св.Анна" са успели да стабилизират 58-годишната жена, която пострада тежко при вчерашната катастрафа край Аксаково. Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение. Мъж е загинал, а двама души са в болница..

публикувано на 17.05.24 в 11:01
Благороден елен

Със 7% се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони у нас

В България в момента има над 41 000 благородни елена, 142 000 сърни и 50 000 лисици. Това сочат резултатите от пролетната таксация на дивечовите запаси. Анализът на данните от таксацията сочи, че запасите на едър дивеч постепенно нарастват. Със 7 на сто се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони. Запасът от..

публикувано на 17.05.24 в 10:44

На извънреден Председателски съвет решават дали да има извънредно заседание на НС

В Народното събрание се провежда Председателски съвет, на който трябва да бъде взето решение кога ще се проведе извънредно заседание на НС. То беше поискано с подписите на 51 депутати. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. По темата за пенсиите избухна..

публикувано на 17.05.24 в 10:37