Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов кандидат оспорва властта на Мадуро във Венецуела

Едмундо Гонсалес Урутия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов кандидат на опозицията във Венецуела получи ключова подкрепа в противопоставянето с президента-социалист Николас Мадуро. 74-годишният дипломат Едмундо Гонсалес Урутия се представя за кандидат на "тези, които искат промяна" на вота за държавен глава на 24 юли и късно в петък беше финално одобрен от основния опозиционен алианс.

Бившият посланик на страната в Аржентина и Алжир, когото информационните агенции определят като слабо познат, получи подкрепа на Мария Корина Мачадо - популярна опозиционна фигура, която спечели първичен вот за президентската кандидатура, но получи забрана да заеме държавен пост след присъда за корупция.  

Във видеообръщение Мачадо заяви, че противниците на управляващите социалисти са "обединени и силни", както и че кандидатурата на Гонсалес Урутия се подкрепя от всички.

Николас Мадуро, наследникът на популярния и вече покоен ляв лидер Уго Чавес, управлява страната от 2014 година насам и ще се бори за трети мандат. Венецуела от години е в тежко икономическо положение, което според различни оценки се дължи както на корупцията в рамките на държавния апарат, така и на американски санкции.

Преизбирането на Мадуро през 2018 година се случи при бойкот на опозицията, която впоследствие обяви за държавен глава лидера на парламента Хуан Гуайдо. Той получи подкрепата на Вашингтон и Европа, но в последсалите години и в рамките на преговори с опозицията социалистите укрепиха властта си.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите,..

публикувано на 11.05.24 в 13:40
Сградата на община Горна Оряховица

Създават "Общинска полиция" в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица получи лиценз за охранителна дейност и ще създава общинска полиция. Съществуващата досега общинска служба "Обществен ред и сигурност" нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти. "С получения лиценз за извършване на охранителна дейност, тези..

публикувано на 11.05.24 в 13:24
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че..

публикувано на 11.05.24 в 13:07

Шофьор загина при катастрофа на пътя Русе – Велико Търново

Движението по пътя Русе - Велико Търново е затруднено при разклона за село Масларево заради катастрофа. Сблъскали са се два леки автомобила. Загинал е единият от шофьорите. Полицията регулира трафика в района. От МВР информираха, че инцидентът е станал около 10:30 часа в събота.

публикувано на 11.05.24 в 12:22

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

обновено на 11.05.24 в 12:11

Барбара Слейвин: Нетаняху премина вече не една червена линия на САЩ

Обнадеждаващо започна седмицата в Близкия изток. В понеделник - ден преди да се навършат 7 месеца от терористичния рейд на "Хамас" в Израел и да започне войната в Ивицата Газа - палестинската групировка обяви, че приема предложените от международните посредници условия за прекратяване на огъня. Подробности за тях така и не бяха огласени, освен че..

публикувано на 11.05.24 в 12:09

Хотелиер ще пробяга Българското Черноморие за 6 дни

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга Българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов "1 SEA" ("Едно море") и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможности за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител-бегач, предприема инициативата "Едно море" с..

публикувано на 11.05.24 в 11:59