Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са най-важните задачи пред Израелската космическа агенция?

| Интервю
Ади Ниньо Гринберг
Снимка: Личен архив

Още древните римляни са казвали, че когато мислят за миналото, се вглеждат в пясъка под нозете си, а когото мислят за бъдещето, вдигат глава към звездите. Израел е една от държавите, които планират да стъпят на Луната и имат спътници в орбита около Земята. 

Ади Ниньо Гринберг е старши изследовател в космическата агенция към Министерството на науката, технологиите и иновациите на Израел. Тя разказа пред БНР за интереса на младите към космическите програми, за българските си корени и за твърдението ѝ, че четвърт от всяка чаша вода, която пием, идва от Космоса. 

Да започнем с българската линия във Вашата биография и каква е връзката Ви с Космоса?

Баща ми е роден в София. Когато е бил на 2 години, семейството му се изселва и идват в Яфо. Дядо ми поддържаше връзка с много български евреи, които се събираха в дома ни. Запомнила съм, че бяха весели и сърдечни.

Баща ми е лекар. Мечтаел е да учи астрономия, но в онези времена бил принуден да направи практичен избор. Запалих се по астрономията от неговите разкази за галактики и космически дупки. Защитих по тази специалност всички научни степени в университета в Тел Авив. Мнозина мислят, че само мъже могат да бъдат изследователи на Космоса. Аз доказвам обратното.

И как се реализирате?

След защитата на доктората си разбрах, че не е достатъчно само преподаването в университета и започнах да изнасям и лекции на ученици. Младежта по света е била много въодушевена от прилуняването на "Аполо" навремето. Увеличили са се тогава студентите, изучаващи точни науки. Космонавтиката не е непонятна, сложна и непостижима област, а е също толкова интересна и даваща поле за изява, както всяка друга иновация.

Вие какво изследвате?

Кометите и водата, която те носят на Земята. Голяма част са ледени парчета, движещи се по определена орбита от милиони или милиарди километри. Когато се отклонят и се приближат до слънцето ни, горните слоеве на кометата се разтапят и се получава така характерната им опашка, която ни позволява да ги видим и с невъоръжено око. Ако навлязат в земната атмосфера, те стават част от водните запаси, които има на Земята. Трудно е, но може да се изследва самата вода, която носят. Дори във всяка земна чаша вода една четвърт е пристигнала по такъв начин от Космоса. Кометите са образувания от лед, прах и газове и винаги са интересували учените.

Докато правех доктората си, в Космоса летеше автоматичен орбитален апарат "Розета", който след 12 - годишно пътуване кацна на голяма комета и  направи много сондажи и изследвания. "Розета" бе обща разработка на Европейския съюз и НАСА. Изпълни и задачи, проектирани от Телавивския университет. От научна гледна точка, това е едно от големите ми постижения.

Сега сте и главен изследовател в Израелската космическа агенция.

В Космическата агенция задачата ми е друга: да обърна внимание на отрасловите министерства, обществените и частни организации и предприятия, че техните изследвания могат да помогнат за усвояване на Космоса и обратно- космическата технология може да се окаже жизнено важна иновация за тях. Когато поех поста си, често се оказвах сама пред екрана за ЗУМ срещите. Обаждах се на изследователите в министерствата, местните органи на властта, екологични организации, хайтек предприятия и ги питах защо не са се включили в срещите ни. Казваха, че не виждат връзка между тяхната дейност и Космоса. Помислили са, че са били поканени по грешка. Разяснителната ни работа е успешна и част от тях се включиха със специалисти или финансиране в редица космически проекти. Но все още мнозина продължават да мислят, че дейността им няма нещо общо с космическите изследвания.

Две години съм на този пост и се надявам с настойчивост, макар и бавно, към нашите изследвания да се присъединят още много организации не само от страната ни, но и от чужбина. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският премиер Габриел Атал (вдясно) приветства президента на Китай Си Цзинпин (вляво) и съпругата му Пън Лиюан (в центъра) на летище Орли, южно от Париж, Франция, 5 май 2024 г.

Китайският президент с официално държавно посещение във Франция

Китайският президент Си Цзинпин пристигна на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейската си обиколка. За първи път от пет години насам китайският президент се завръща в Европа. Тридневната му визита във Франция е по случай 60-та годишнина на двустранните дипломатически отношения, но на дневен ред в утрешните дипломатически..

публикувано на 05.05.24 в 18:09

Политиците с великденски пожелания и послания

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев и политически лидери отправиха пожелания за здраве, благоденствие, мир и вяра в доброто по повод Възкресение Христово.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Пожелание за здраве, мир и любов във всеки български дом отправи президентът Румен Радев. С пост..

публикувано на 05.05.24 в 17:44
Къща, разрушена от израелски удар в Южен Ливан, архив, 27 декември 2023 г.

Четирима цивилни са убити при израелски удар по гранично село в Ливан

Четирима души бяха убити при израелски удар в село в южен Ливан. Загиналите са били членове на едно семейство, съобщи Ройтерс като се позова на източници от ливанската гражданска защита. По информация на ливанската държавна новинарска агенция убитите са семейство с две деца, едното от които е било на 12 години. В изявление "Хизбула" заяви, че в..

публикувано на 05.05.24 в 17:24
Поддръжниците на хутите стъпват върху знамената на САЩ и Израел по време на протест срещу САЩ и Израел и в знак на солидарност с палестинския народ в Сана, Йемен, 3 май 2024 г.

В САЩ между януари и септември 2023 г. са регистрирани 3500 инцидента, свързани с антисемитизъм

Доклад на неправителствени организации посочва, че през седемте месеца след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война, предаде ДПА. Ако тази тенденция се запази, евреите в много страни вече няма да могат да живеят със своята идентичност в..

публикувано на 05.05.24 в 17:18
Пускови установки за междуконтинентални балистични ракети

Генерална репетиция за парада в Москва в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия

На Червения площад в Москва се проведе генерална репетиция за парада в чест на 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Военни паради за Деня на победата във Великата отечествена война -  9 май, ще се проведат в 25 града в Русия. Образци на военна техника преминаха през центъра на руската столица, а..

публикувано на 05.05.24 в 16:59

Парад на хвърчилата: Небето е необятно, там добиваш свобода

Около 40 деца от Силистра се включиха в петия Парад на хвърчилата, организиран от фондация "Човек, природа, здраве". Една от основните цели на организаторите е да се стимулират децата да излизат по-често сред природата. "Целта е децата да могат да добият свобода. Какъв е смисълът на хвърчилото - просторът, небето е необятно, там добиваш свобода,..

публикувано на 05.05.24 в 16:47
Снимката е илюстративна, архив.

Младеж се е предал в полицията в Германия за участие в нападение срещу кандидат за евровота

Един от нападателите на германския евродепутат Матиас Еке (ГСДП), който бе пребит в петък през нощта в Дрезден, се е предал на полицията. Той е на 17 години и е признал деянието си. 17-годишният младеж се е явил в полицията в 1 часа през нощта в събота и е признал за нападението в петък.   Матиас Еке е водещ кандидат на социалдемократите за..

публикувано на 05.05.24 в 16:31