Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тим Бароу ще бъде предложен за следващ посланик на Великобритания в САЩ

Правителството на Обединеното кралство се готви да обяви, че съветникът по националната сигурност сър Тим Бароу ще стане следващ посланик на страната в САЩ, което предизвика реакция от лейбъристите, че може да отменят назначението, ако спечелят общите избори, съобщи "Файненшъл таймс".

Очаква се съобщението, че Бароу ще поеме поста от сегашния посланик Карън Пиърс, да бъде направено още тази седмица. Не се очаква обаче той да заеме поста до декември тази година или януари 2025 година, след като се проведат общите избори в Обединеното кралство и президентските избори в САЩ. 

Планът предизвика гняв в опозиционната Лейбъристка партия, откъдето настояха, че следващото правителство на Обединеното кралство трябва да направи назначението на най-високата британска дипломатическа длъжност. "Като ненужно бързат с жизненоважни дипломатически назначения толкова близо до изборите както в Обединеното кралство, така и в САЩ, торите отново поставят партийните си интереси над националните", каза представител на лейбъристите. 

Лейбъристите, които изпреварват с 20 пункта консерваторите в социологическите проучвания, могат да отменят решението и да издигнат свой предпочитан кандидат във Вашингтон, ако лидерът им Киър Стармър влезе на "Даунинг стрийт". 

Тим Бароу има богата кариера. В момента ръководи екипите на Обединеното кралство в Г-7 и Г-20. Преди това Бароу е служил в Москва и е назначен за посланик на Обединеното кралство в ЕС през 2017 година, след като британците гласуваха за напускане на блока на референдума за ЕС година по-рано.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания в ЕС

Дипломатът от кариерата Тим Бароу ще е новият постоянен представител на Великобритания в Европейския съюз, съобщава вестник "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс. Бароу досега е бил  политически директор в британското министерство на външните работи, а..

обновено на 05.02.17 в 10:50

Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания към ЕС

Дипломатът от кариерата Тим Бароу е новият постоянен представител на Великобритания към Европейския съюз. За това съобщи Франс прес, позовавайки се на високопоставен източник от правителството в Лондон. Бароу заменя на поста подалия вчера оставка Айвън..

публикувано на 04.01.17 в 21:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47