Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Атанасова: Опазването на природата е ангажимент на всички, независимо от възрастта

Климатичните промени и младите

Люк ван Оз: Изключително важно е в дебата да бъдат привлечени младите хора

| Интервю
Снимка: Валерия Николова

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време. Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".  

Според Люк ван Оз е изключително важно в дебата да бъдат привлечени младите хора, защото те ще са тези, които ще носят последствията от измененията.

"Такава е ситуацията в Нидерландия, такава е ситуацията в България. Започнахме да приобщаваме младежите в Нидерландия, когато става въпрос за такъв дебат и за правене на политики. Искаме да допринесем и в България по този начин", подчерта той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му в учебните програми трябва да се застъпят зелени умения. Той вижда в България много потенциал сред младите хора.

"Когато им дадем поле за изява и ги въвлечем в дебата, ще постигнем резултатите, които всички искаме", смята той.

Само в по-горните класове се дискутират тези проблеми, а трябва да се започне от най-ранна възраст, изказа мнението си Елена Атанасова – директор "Мониторинг права на детето" в УНИЦЕФ България.

Тя отбеляза проблемите с рециклирането. По думите ѝ децата най-бързо усвояват новите умения. "Опазването на природата е ангажимент на всички, независимо от възрастта", категорична бе тя.

И напомни изследване на УНИЦЕФ от преди 2 години за околната среда и благосъстоянието на младите хора. По думите ѝ това е много важен проблем:

"Децата, най-вече най-малките, са много по-уязвими от възрастните. При изследването за това доколко хората са запознати с проблемите на околната среда и климата - за България показателите бяха сравнително добри. Оказа се, че младите хора са по-добре запознати отколкото възрастните. По-възрастните поколения реално научават за тези проблеми чрез младите".

Според нея младите хора са много по-ангажирани и именно те са двигател за свързване на правата на децата с проблемите на околната среда. Атанасова вижда обаче неравенства при децата от гледна точка на информираността.

Ян Спасов, който е ученик във Втора английска гимназия в София, доброволства в различни организации. Той се занимава с климатичните промени и как те влияят на ежедневието ни. Според него в образователната система не е застъпено достатъчно темата за това как младите да отстояват правата си, както и за въздействието при вземането на решения. Има нужда от промяна, смята той.

Студентката от Софийския университет Биляна Господинова подчерта, че промените в климата и екологичните въпроси засягат всеки. "Това се отнася до нашето бъдеще и засяга всяка сфера на нашия живот – лична и професионална".

Превод в ефир: Стилиян Гребеничарски

Цялото интервю на Валерия Николова с Елена Атанасова, Люк ван Оз, Биляна Господинова и Ян Спасов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29