Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синя България" е заявка, че няма да има математическа нужда от ДПС в следващия парламент"

Петър Москов протяга ръка за сътрудничество с ДБ в областта на съдебната реформа

Като стратегически противник той посочи "всякакви леви проекти"

| Интервю
Снимка: Добрина Карамболова

"Синя България" е заявка, че няма да има математическа нужда от ДПС в следващия парламент. Това заяви пред БНР Петър Москов, партия КОД, която ще се яви на изборите в рамките на формацията "Синя България".

"Извън партиите, които бяха двигател на "Синя София" – КОД, Български демократичен форум и Демократично действие, към "Синя България" се присъединяват и "Консервативна България", Движение "България на гражданите", БНД и НДСВ. В разговори сме и с други".

Москов обаче е категоричен, че това не  е просто сбор от партии. 

"А стремеж за обединение около дясна икономическа политика, противопоставяне на либералния разпад на ценностите и ясен дневен ред за гарантиране на външната ни сигурност. Не на последно място е необходимо прекъсване на мрежите на влияние на бившата държавна сигурност и на червената олигархия". 

На преден план ще видите хора, които са самостоятелни  и смислени, доказали във времето дясното и консервативното си мислене, обясни още той в предаването "12+3".

"В четвъртък ще бъдат обявени официално целите, приоритетите и позиционирането на "Синя България".

Загърбили сме разговорът кой в миналото е бил по-десен и по-син. Ситуацията днес е по-лоша, отколкото когато и да било. Обществото ни е без никаква посока".

Петър Москов е наясно, че "Синя България" няма да бъде най-голямата формация след изборите, "но ние ще сме нещо различно". 

Целият разговор за десни ценности и десни икономически решения не съществуваше в парламента, посочи лидерът на КОД в отговор на критиките, че се разкъсва десния вот. 

"Нужно е да има промяна и дясна алтернатива, която да може да сложи ред в тази объркана история. Към момента съществува заявка на двете крила на сглобката, че имат документ и ако се разберат, ще продължат да управляват  в нова сглобка. Това е разпределяне на властови позиции. Обединението и целта може да дойде през "Синя България" чрез десни икономически решения".

Като стратегически противник Москов посочи "всякакви леви проекти".

"Като "Възраждане", БСП и всичко останало".

Москов отбеляза, че са нужни повече от разкази за борба с корупцията. 

"Парите от нашите данъци се използваха от победителите като  начин да бъдат изразходвани за големи инфраструктурни проекти. Това е и основният генератор на корупция.  Победителят влизаше в Министерството на икономиката, викаха определена фирма да строи воден цикъл, магистрала и др. Резултатът е, че нямаме добра инфраструктура. Нашите пари повече не трябва да бъдат използвани по този начин. Всички големи инфраструктурни проекти да отиват на концесия. Ангажиментът за финансирането и изграждането да е на частен изпълнител". 

Никога не съм бил министър на ГЕРБ, а на Реформаторския блок в коалиционно правителство, обясни още Петър Москов.

Той отправи обръщение на "Синя България" към ДБ и Христо Иванов.

"В съдебната реформа в лицето на "Синя България" вие имате съюзник. Няма да позволим разграждането или ревизирането й. "Синя България" ще направи така, че продължението на съдебната реформа да има реални параметри и да бъде разбираемо за обществото".

Като условия за сътрудничество, Москов поиска "спиране на експериментите с Конституцията".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да не се влияят от категорията на хотела. Има петзвездни хотели в цялата страна, които понякога са..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53