Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

| Интервю
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Една реплика на Кирил Петков в интервю за "ЕвроДикOff" пред Сашо Диков, за предложението когато е бил министър-председател да заплаща на политолози, за да представят "опорните точки на правителството" ,  хвърли камък в публичността.  

Поканихме бившия министър-председател Кирил Петков да уточни пред Хоризонт дали слага  всички са в кюпа на  политологията, договорена като "услуга по изграждане на имидж" и дали по този начин продължава трайна тенденция. Бойко Борисов също обвиняваше социолозите в подобни грехове, преди него и други премиери  тръбяха, че не вярват на социологията и намекваха, че тя е платена. Процесът доведе до изсветляване в полето на социологическите проучвания. Днес е ясно, че всяко проучване се оповестява от медиите, които държат на професионализма, като се посочва изрично кой го поръчва и кой финансира едно или друго социологическо проучване, както и каква е извадката и методологията.

Няма да чуете допълнение или уточнение на вече казаното от бившия премиер Кирил Петков при Сашо Диков, защото на поканата, която отправихме през Найо Тицин, получихме следния отговор: "Цитатът на Кирил Петков при Сашо Диков е достатъчно изчерпателен. Няма какво да се добави. Който е искал пари той си знае. Няма какво да коментираме повече".

Припомняме казаното от бившия премиер в интервюто му в "ЕвроДикOff", което разбуни духовете на политологичната общност.

"Сядам се аз на бюрото като премиер и след месец идват едни хора, аз няма да казвам имена, но всички българи ги знаят. Казват:

- Добър ден! 

- Добър ден! 

- Ние сме независимите анализатори, независимите политолози. Ако имаме с вас 20 хиляди лева на месец договор, ние ще си се оправяме с телевизиите, къде да се появяваме, къде да не се появяваме... Ние говорим точките, които вие искате.

- Как така 20 хиляди лева на месец?! За какво?

- Да ви се чува думата. Защото, в противен случай какво се случва. Вие казвате нещо, вашият опонент казва нещо, и ние пет анализатора, или десет анализатора, повтаряме тезата на едните и вашата дума изчезва.

И тогава нашите фенове казват, Кириле не ти се чува думата, не излизаш, счупиха ви, къде ви е ПР-ската кампания.  Аз казвам, вижте, едно от моите дълбоки вярвания е, че трябва да имаме независими медии. Аз за политически анализатори не плащам! Това сигурно ми струва като политик 10 процента от рейтинга. Не съм платил на никой, по никакъв начин, да забаламосва хората с т.нар. независими платени анализатори."

Обидиха ли се вкупом политолозите и анализаторите? 

"Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос"". Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" проф. Огнян Минчев. 

Дали Кирил Петков ще успее "да обедини" всички политически анализатори в реакция спрямо разказа за това, какво става зад кулисите на публичността? 

Това дискутираха пред БНР политологът проф. Огнян Минчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", и докторът по макроикономика и финансов анализатор Евгений Кънев. 

"Фриволното и безотговорно публично говорене, както и генерализациите в България са опасни. От друга страна сме свикнали с тях. Когато говориш за представители на нашата гилдия, у нас всеки може да каже, че е политолог, социолог, експерт. Говорим за тази неприемлива ситуация, социологическите сондажи са картелизирани, не монополизирани, и това произвежда деформации", коментира проф. Минчев.

Дали разказът на бившият министър-председател, който прилича на групова обида към гилдията ще активира стария гилдиен комплекс - "гарван гарвану око не вади" или може да има оздравителен и изсветляващ ефект върху публичността, ако допуснем че има квази политолози, получаващи заплащане за медийна услуга като описаната?

Проф. Минчев  потвърди, че явлението с плащане с цел злоупотреба с експертиза в обществените науки е очевидно и съществува:

"Не само аз и много други колеги са се фокусирали върху проблема, защото, ако тези науки се ползват за манипулиране на общественото мнение, това е проблем и на тези науки, и на общностите, които работят като експерти. Винаги е имало такъв проблем, но при Кирил Петков имаме феномен, както и на цялостната групичка, която създаде ПП, поредната вълна юпита, дошли тук. Те знаят всичко, те са на върха и гледат снизходително да бъдат поставени в местни рамки. Това е добре, но е и проблем, защото от Петков видяхме аспекти, които са неприемливи от разумна гледна точка".

Проф. Минчев бе категоричен, че когато си на политическото поле – експертизата по отношение на политическия процес би трябвало да си я плащаш и да си я доставяш за твоята дейност. Но в България изглежда, че експертиза в политиката не е нужна, занимавам се с аналитична дейност, досега много спорадично ми е търсена експертизата", призна политологът.

Финансовият анализатор Евгений Кънев настоя, че не може да говори от името на всички анализатори:  

"Акцентът е, че няма проблем всеки да получава за труда си пари, за мен проблемът е в медиите, които лансиран хора като независими анализатори, а те са пропагандатори, няма критика, няма реален анализ, а има опорни точки. Проблемът е в медиите и СЕМ, че не изискват декларации от анализаторите, че са независими".

Да плащат ли медиите на анализатори, политолози, социолози, изобщо за експертиза?

Проф. Огнян Минчев допълни, че би било добре медиите да  плащат за подобна услуга, да отидеш като експерт анализатор и да направиш определен коментар на базата на експертиза.

Как е в европейските медии? Плащат ли се хонорари на интервюираните анализатори?

Анкета сред партньори на БНР в европейската радио-мрежа "Евранет Плюс" показа, че нито едно от радиата не плаща хонорари на политически анализатори. 

"Здравейте, аз съм Артур Панасюк от Полското радио. И бих искал да потвърдя, че полското радио не практикува плащане на хонорари на експерти, представители на академичната общност, и на лидери на обществено мнение, както и на другите гости поканени в нашите програми".

Каква е практиката в литовското радио Žinių, част от европейската радиомрежа Евранет плюс?

Аз, журналистката Аушра Юргаускайте, работя в Žinių  радио от седем години. Нито веднъж нашето радио не е плащало за интервю на който и да е експерт.

Да чуем  и колегата Ромен Юстис от Euradio, Франция.

Здравейте ние в Euradio, все повече виждаме че става практика да се плаща за специални проучвания и изследвания и за експертиза. Ние се опитваме да го правим, но не можем да го правим всеки път, рутинно, но все пак се опитваме повече от преди.

Пренасяме се в Милано, Италия, едно от най-авторитетните радиа там.


Здравейте на всички от Джиджи Донели от радио 24. Краткият отговор е - не! Ние не плащаме за коментарите на политолозите и експертите по политически науки когато ги каним за участие в нашите предавания. Ние не плащаме на интервюираните и това е нашият стандарт.

Ето как е в латвийското радио - разказва Артьомс Коноховс.

В Латвия би било скандал да се плаща на който и да било изследовател или политолог, за да говори в обществените медии за неговото или нейното изследване/проучване/книга и това правила като цяло се спазва от всички медии.

А ето и отговор на въпроса дали плащат на амализатори в португалските медии и по-специално в Радио Ренесенса.

В Португалия, доколкото знам, медиите не плащат за коментарите на политолозите когато ги каним за интервюта - като интервюирани. Никой интервюиран тук никога не е бил платен от медиите. Но, медиите могат да плащат за изследвания, проучвания и анализи, поръчани от нас. Но всеки, който е направил проучването, когато идва да го представи в която и да било медия, тази, която го е поръчала или друга, телевизия, радио или вестник не получава хонорар за това. Само нашите собствени коментатори, примерно по външнополитически или геополитически въпроси и спорт получават заплащане като наши коментатори, но не и когато ги интервюираме, а само за своя жанр - коментар.

Цялото тема можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На благотворителен базар събраха средства за детската площадка в махала Асен в с. Гложене

На Велика събота жителите на махала Асен в село Гложене си организираха празник с благотворителен базар, събраните средства от който ще се използват за обогатяване на детската площадка в махалата. Празникът в отдалечената на няколко километра от тетевенското село Гложене, махала Асен се организира за четвърта поредна година с програма,..

публикувано на 04.05.24 в 15:30
Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в зелено), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Учени изяснятват как Covid-19 се движи между хората и дивите животни

Амбициозен американски научен проект има за цел за събере проби от над 50 животински вида, за да изясни как вирусът на Covid-19 се движи между хората и дивите животни. Скоро след началото на Covidпандемията стана ясно, че много животински видове, а не само хората могат да се окажат заразени с коронавируса SARS-CoV-2, включително домашни..

публикувано на 04.05.24 в 14:56

Ден на отворените врати в европейските институции

Стотици граждани от различни страни членки на ЕС се наредиха на огромни опашки пред Европейския парламент в деня на отворените врати на европейските институции. Проявата предшества деня на Европа 9 май. Пленарната зала на Европейския парламент, където обикновено заседават изпратените от гражданите представители, днес се изпълни именно с..

публикувано на 04.05.24 в 14:44

Британското военно разузнаване: Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна

Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна, твърди британското Министерството на отбраната.  Малко под 900 руски войници биват убити или ранени в Украйна всеки ден, според последната сводка на британското военно разузнаване.  "Вероятно е броят на жертвите на Русия отново да се увеличи през следващите два месеца, тъй като те подновяват..

публикувано на 04.05.24 в 14:39

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим, предава БГНЕС. Велика събота е! Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата "Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни..

публикувано на 04.05.24 в 14:32

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително в София, ще отидат при възрастни хора

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително на Велика Събота в парка до метростанцията "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост 3". Организаторите на проявата от фондация "От нас зависи" съвместно с район "Младост" бяха предвидили и различни работилници за най-малките, както и музика, танци и спортни игри. Деца от..

публикувано на 04.05.24 в 14:11

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59