Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

Снимка: архив

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите.

Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на забранената "Златна зора". По този повод другите партии в гръцкия парламент се обърнаха официално към Върховния съд с искане да се спре участието на "Спартанци" в евровота, докато не приключи разследването за изборна измама.

За сега не е отнет депутатския имунитет на "Спартанци", но при доказване, че те се ръководят от Илиас Кисидиарис от затвора има вероятност да бъдат изключени от парламента и техните депутатски места да се предоставят на другите партии,поясняват казуса юристи.

Това е прецедент в парламентарната практика в Гърция и се очаква приключване на разследването по случая.

Днес разрешение за участие в евровота получиха 31 партии и коалиции. Други 14 също са извън изборната надпревара, защото своевременно не са внесли вноската за участие в размер на 20 хиляди евро съгласно действащия закон.

По последни проучвания управляващата партия на консерваторите "Нова Демокрация" се очаква да получи около 30 % доверие.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър. Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав..

публикувано на 04.05.24 в 08:48

Деца от различни националности ще боядисват яйца в София

Заедно ще боядисват великденски яйца деца от различни националности и семействата им от 10 до 14 ч. в Каньон парк в "Младост 3" до метростанцията "Александър Малинов". Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. То се организира за трета поредна година от фондация "От нас зависи".  Мария Тончина от Фондацията обясни: "Всичко е осигурено -..

публикувано на 04.05.24 в 08:40
Министър-председателят на Грузия Иракли Кобахидзе

Грузинският премиер отхвърли критиките на закона за "чуждестранните агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе отхвърли критиките от САЩ и ЕС във връзка със законопроекта за "чуждестранните агенти", като заяви, че опонентите на предложения текст не желаят да влязат в смислен дебат . Законопроектът, одобрен тази седмица на второ четене от грузинския парламент, изисква организациите, които получават повече от 20 % от..

публикувано на 04.05.24 в 08:15

В навечерието на "Евровизия" мъж и жена в Малмьо запалиха Корана

Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието конкурса за песен „Евровизия“. Шведската полиция беше критикувана, защото е допуснала инцидента близо до място, на което са планирани събития с масово участие.  Властите обаче заявяват, че става въпрос за действия, които са законни от гледна точка на правото на свободно изразяване...

публикувано на 04.05.24 в 08:06

До 17 часа партиите и коалициите могат да подават заявления за промяна в състава и името

До 17:00 часа днес партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за промени в състава или в наименованието на коалиция, регистрирана за участие в изборите на 9 ти юни. Партия или коалиция може да поиска заличаване на регистрацията ѝ за изборите не по късно от 7-ми май. Също до края на  деня кметовете на общини трябва да насрочат консултации за..

публикувано на 04.05.24 в 07:16
Френският самолетоносач

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" акостира в базата на остров Крит

На американската военна база Суда на остров Крит акостира френският самолетоносач "Шарл де Гол". Той ще се включи в учения на НАТО в Средиземно море. Франция за първи път предава своя самолетоносач под оперативното ръководство и контрол на Алианса в рамките на две седмици, докато продължава учението на НАТО. Общо 15 страни ще участват в..

публикувано на 04.05.24 в 07:13

Русия отново обстрелва украински градове и инфраструктура

Русия и тази нощ обстрелва украински градове и инфраструктура, съобщава се за ранени хора. Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната е изправена пред нов етап от войната.  Два руски дрона тази нощ поразиха цивилни обекти в Харков, като най-малко трима души са ранени, сред които 13-годишно дете и жена, съобщи кметът на втория..

публикувано на 04.05.24 в 07:06