Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя. Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление.

Това коментира представителят на "Левицата" Валери Жаблянов, бивш член на БСП, в интервю пред БНР.

"Замисълът ни е от "Левицата" да надхвърлим тесните рамки на политиката, да обърнем внимание на онези големи въпроси, които засягат българската държавност. Изборите са решаващи", обясни Жаблянов.

По отношение на участието на три леви формации на предстоящите избори той каза:

"Не съм сигурен, че ще се борим за един и същи вот. Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне на всичко онова, което наблюдавахме като българска политика. Защото динамиката през последните 2 години,напъните за конституционни промени доведоха до положение, в което много граждани, традиционно гласуващи за определени формации, вече си задават въпроса - какъв е смисълът".

Жаблянов обясни, че за него като депутат в три народни събрания, трябва да се търси изход от сегашното състояние. 

"Не разглеждам политическия плурализъм като нещо отрицателно. Госпожа Ваня Григорова се обърна към "Левицата" за подкрепа и постави определени условия. Тя желаеше да взима еднолични решения за политиката на "Левицата", както и кадрови решения. Това противоречи на нашите разбирания - ние сме равноправни политически субекти", обясни Валери Жаблянов.

Какво значи Григорова да ни управлява? В политиката, и като в живота - трябва да има мярка и баланс, категоричен бе Жаблянов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18