Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Недостигът на войници е изключително сериозен проблем, който Украйна трябва да реши вътрешно"

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Войната не е само за територията на Украйна. Тя е за принципите на международното право и ред"

| Интервю
Йордан Божилов
Снимка: БГНЕС

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО. Не изключвам различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му".

Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на отбраната.

Русия крои планове не само за завземане на Украйна - има по-дългосрочни, свързани с установяване на сфери на влияние, посочи още експертът.

"Руски войски на западната украинска граници би бил кошмар за Европа". 

Има и вътрешни, и външни аргументи за разблокиране на процеса по предоставяне на помощ от САЩ за Украйна, Израел и Тайван, посочи още Божилов в предаването "Нещо повече". 

"Постигнато беше споразумение какво трябва да се направи и кое е в интерес на САЩ. По отношение на украинската помощ надделя разбирането, че това, което става там, не е само военен конфликт между Русия и Украйна. Рискуваме да влезем в една спирала на нестабилност, при която по-силният налага своето мнение.

Важно е кога и в какви количества тази помощ за Украйна ще пристигне. Има информация, че основните средства ще бъдат за противовъздушна отбрана".

Недостигът на войници е изключително сериозен проблем, който Украйна трябва да реши вътрешно, заяви експертът.

В помощта за Украйна участват над 50 държави от целия свят, отбеляза Божилов. 

"Отпускането на помощ от САЩ може да доведе до преразглеждане на рестриктивните позиции в други държави". 

Той обясни още ,че Русия има голяма стратегическа дълбочина - "т.е. възможност да произвежда въоръжение, както и много голямо население - може да хвърля нови и нови военни сили". 

"От друга страна, Путин няма вътрешна опозиция.

В тази война има един ясен агресор – Русия и държава, която защитава своята територия и независимост. Украйна има право да получи подкрепа – това е записано в Устава на ООН. Ако я оставим без помощ, това означава да оставим света в един абсолютен хаос на разруха, на това всеки да иска да прави това, което прецени, съобразно интересите си. 

Войната не е само за територията на Украйна. Тя е за принципите на международното право и ред. Засяга всяка една държава. Русия използва агресивни мерки и хибридни войни и срещу европейските държави". 

Той коментира думите на ген. Ричард Барънс, бивш ръководител на Обединеното командване на британската армия, според когото има голям риск украинците да загубят войната още в края на тази година. 

"Въпросът е какво означава да загубят. Русия си постави задача да разоръжи Украйна – завземането й и поставяне на марионетно правителство, подобно на това в Беларус. До голяма степен в чисто военно отношение вече е невъзможно. Планът на киевското правителство включва освобождаване от Русия на всички украински територии. Това също ми се струва доста трудно на този етап".

Не знаем каква политика ще предприеме бъдещият американски президент, отбеляза още Божилов. 

"Надяваме се, че САЩ ще продължат да бъдат ангажирани със сигурността на Европа".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08