Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела мощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна". 

Според него Европа е постигнала напредък в единството въпреки небивалата поредица от кризи през последните години: Брекзит, ковид епидемията и войната в Украйна.

"Намираме се в безпрецедентен момент на глобални катаклизми, на ускоряване на големи промени и моето послание днес е просто. Нашата Европа е смъртна, тя може да умре и това зависи единствено от нашия избор".

Макрон настоява да се отиде по-далеч за общата защита на европейския континент и обща военна стратегия. "Европа е в опасност", подчерта той и повтори позицията си, че нищо не трябва да бъде изключено, за да се спаси Украйна.

"Основната и най-голяма опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели агресивната война, която започна срещу Украйна".

За общата европейска защита френският президент предлага създаване на общ противоракетен щит и европейска военна академия. Той застъпи идеята си за Шенгенски съвет като политическа структура за вътрешната сигурност на ЕС. За икономическия подем на Европа според него е нужна "стена" от инвестиции "между 650 и 1000 милиарда евро годишно".

Той разви идеята за Европа като демократична цифрова общност и предложи възрастта 15 години като праг на влизане в дигиталното пространство.

Националистите "искат да останат в сградата на Европа, без да плащат наем" - заяви той.

Седем години след първата си програмна реч в Сорбоната Макрон се опитва да задвижи идеите си за Европа броени седмици преди европейските избори, застрашен от подема на крайната десница. Опозицията нарича речта "безплодна" и "лицемерна". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас –..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50
Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса. Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

В първия ден на Великден се отслужва Второ Възкресение

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение". Това е Пасхална вечерня, по време на която се чете светото Евангелие на различни езици. Нарича се "Второ Възкресение", защото след празничните служби през отминалата нощ за втори път днес  се огласяват..

публикувано на 05.05.24 в 07:22
В патриаршеската катедрала

Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово.  В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

публикувано на 05.05.24 в 07:07

В нощта на Възкресение църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище се изпълни с хора

В нощта на Възкресение една от най-посещаваните църкви в Панагюрище е „Свето Въведение Богородично“.  Храмът е на 206 години и е един от най-старите действащи в страната. Църквата "Свето Въведение Богородично" е започната през 1818 година и завършена към 1923 година. Тя представлява еднокорабна базилика..

публикувано на 05.05.24 в 06:53

В първия ден на Великден в Банско мъжете се събират, за да играят "Ломада"

Как православната традиция на Великден може да бъде представена в игра и то за големи хора? Всяка година, в първия ден на Възкресението, десетки мъже от Банско се събират на широко място, за да играят "Ломада" , а историята на това атрактивно състезание, опазено 300 години, води началото си от Божи гроб. Свещеноиконом Георги..

публикувано на 05.05.24 в 06:31