Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

100 години Етър
Снимка: БНР- Здравка Маслянкова

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър.

"Честит юбилей! Брат' Гошо, благодаря ти, че изведе този прекрасен отбор до тази заветна титла през 1991 г. На теб, на твоя щаб, на всички твои футболисти и на тази великолепна публика, която жадуваше. Жив и здрав и винаги такъв добродушен, какъвто си бил! Знаете, че днес го няма един голям приятел с лъвското сърце, какъвто е Трифон Иванов. Както преди осем години на 50-ия юбилей валя, днес също е за него", каза голмайсторът на Мондиал'94.


"Здравейте! Радвам се да видя, че трибуните са пълни. Честит юбилей! Надявам се следващите сто години да бъдат много по-успешни заедно с вас. Трифон го няма, но той винаги ще бъде с нас. Днес той със сигурност е при нас", заяви легендарният плеймейкър на "виолетовите".

Стоичков изведе с капитанската лента отбора на "Звездите на България", а преди началото на двубоя призна, че изпитва носталгични чувства при завръщането си в старопрестолния град.

"Чувствата са много големи, защото се връщам в спомените от 80-те години до 1990 година, когато играх в България. Много приятели са минали през този отбор, с много от тях бяхме рамо до рамо в отбора 1994 г. Единият не е между нас, но денят е за него също. Носталгия голяма има по този стадион, защото имам възможността да бъда с човека, който беше избран сред 11-те най-добри на световното - Краси Балъков. Киряков, Бончо Генчев, Ивайло...", заяви Стоичков.


Роденият във Велико Търново Красимир Балъков се надява Етър да получи инвестиция, която да помогне на клуба да повтори своите успехи

Бившият футболен национал е юноша на отбора, а по-късно и старши треньор.

"Имам прекалено много незабравими мачове с виолетовата фланелка за осем години. Мачовете с ЦСКА и Левски бяха най-незабравими. Етър е майката и бащата на футболната ми кариера. Пожелавам да инвестират в инфраструктурите и детско-юношеската школа на клуба. Дано финансирането е по-силно в сравнение с това през последните 24 години", сподели той по случай 100-годишнината на клуба.

За Етър бившият полузащитник има 143 мача и 35 гола. Бронзов медалист е от първенството през 1989 и 1990 г. с Етър, и има трето място за Купата на България през 1986 г.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Челси беше безпощаден в лондонски сблъсък

Челси разгроми с 5:0 у дома лондонския си противник Уест Хем в мач от 36-тия кръг на английския шампионат. Коул Палмър, Конър Калахър и Нони Мадуеке се разписаха между 15-ата и 36-ата минута, за да осигурят сигурен аванс в полза на "сините" през първата част. След почивката Никълъс Джаксън се разписа в 48-ата и 80-ата минута, за да оформи крайното 5:0..

публикувано на 05.05.24 в 18:28

Айндховен спечели титлата предсрочно

Айндховен стана шампион на Нидерландия. В среща от 32-ия кръг "филипсите" се наложиха зрелищно с 4:2 у дома срещу Спарта Ротердам и са недостижими на върха с 87 точки само три кръга преди края на кампанията. Фейенорд, който се намира на втора позиция, е с пасив от 12 точки и с един изигран мач по-малко. Метиньо даде изненадващ аванс за гостите в осмата..

публикувано на 05.05.24 в 15:25

Злато и за ансамбъла на Европейската купа

Ансамбълът на България спечели златен медал на три ленти и две топки и бронзов на пет обръча на финалите на отделните уреди на първата Европейска купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан), предаде БТА. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изиграха изключително композицията си с ленти и топки..

публикувано на 05.05.24 в 14:43
Борјана Калејн

Нови три медала за Боряна Калейн в Баку, Стилияна Николова също спечели злато

Боряна Калейн спечели златни медали на топка и на лента, както и сребро на обръч, а Стилияна Николова взе титлата на бухалки на финалите на отделните уреди при жените на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн стана шампионка на топка с безапелационна игра и резултат от..

публикувано на 05.05.24 в 11:55

Известно лице от телевизията откри баскетболна академия в Англия

Журналистът Ивайло Даскалов откри своя собствена баскетболна академия в Солсбъри. Проектът му „Swish Academy of Basketball” стартира преди по-малко от седмица, а интересът към него е огромен. Даскалов е познат у нас като водещ на студията и коментатор на мачовете от английската Висша лига. От години живее в Солсбъри, град съвсем близо до Саутхемптън...

публикувано на 05.05.24 в 11:32

Меси с нов рекорд в МЛС, направи 5 асистенции в мач

Аржентинецът Лионел Меси записа рекордните в историята на Мейджър Лийг Сокър пет асистенции при победата на Интер Маями с 6:2 над гостуващия Ню Йорк Ред Булс в двубой от поредния кръг на шампионата на САЩ и Канада. До почивката домакините от Маями изоставаха с 0:1 след гол на Данте Ванзир, но всичко в играта на "розовите" се промени с..

публикувано на 05.05.24 в 09:11

Карло Анчелоти: Празнуваме сдържано

Реал (Мадрид) спечели рекордната 36-та шампионска титла на испанската Примера дивисион, като четири кръга преди края разликата в точките е непреодолима и за 3-ия Барселона, а и вече за 2-ия Жирона. Това стана след успеха на "Белия балет" с 3:0 над Кадис, последван от обрат от 1:2 до 4:2 за Жирона над Барселона. Така резултатът от каталонското..

публикувано на 05.05.24 в 07:35