Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Снимка: архив

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят кипърските турци, а също и от многобройните политически и корупционни скандали, които разтърсиха обществото през последните месеци, обявиха на пресконференция представители на организаторите на шествието днес.

Те подчертаха, че то е само началото на действия, които ще предприемат като реакция срещу управлението. "Докато производството спира, хората обедняват и средната класа е елиминирана, политиците се възползват от схемите за кражби, подкупи, укриване на данъци, пране на пари, създадени в северната част на острова", се казва в съвместната декларация на 32-те организации.

Сред исканията им е управляващите да приемат мерки за повишаване на покупателната способност на хората и за укрепване на образователната и здравната системи.

Протестиращите настояват също така преговорите по Кипърския въпрос да започнат незабавно и да приключат с решение за федерално обединение на страната, което да гарантира, че кипърската турска общност е в рамките на международното право.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината..

публикувано на 24.04.24 в 16:11

250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с ниски доходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част от изпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната и продължение на целевите помощи за уязвимите социални..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Кипър е домакин на международна среща, посветена на демокрацията

Необходимостта от реформи в съвременните демокрации, заплахите срещу тях и утвърждаването на върховенството на закона са сред ключовите обществени въпроси, които са в центъра на провеждащата се днес в Кипър международна среща на върха за..

публикувано на 23.04.24 в 03:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистиха историческите паметници в Монтана

Предпразнично почистиха историческите паметници в Монтана. Средствата са отделени от бюджета на Общината. 11 паметника са почистени в Монтана през последните седмици. Възстановен е единият рог на скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в..

публикувано на 05.05.24 в 13:02

Ръст на безработните младежи у нас на годишна база

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г., техният брой се е повишил драстично - с 6000 души...

публикувано на 05.05.24 в 12:56

Пловдивчани изпълниха храмовете, за да изразят радостта си от Христовото възкресение и да се помолят

В Пловдив стотици миряни изпълниха тази сутрин храмовете в града, за да изразят своята радост от Христовото възкресение. Детски празник с игри и забавления събра много млади семейства на площада пред Общината.  Христос воскресе! Православният..

публикувано на 05.05.24 в 12:39
Празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм

Богослужения за Второ Възкресение

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син. С пасхалния поздрав "Христос воскресе" духовници..

публикувано на 05.05.24 в 12:22

Отец Николай Петков: Трябва да останем при Бога, при изконните неща!

Трябва ли църквата да осъвремени езика, на който говори , за да достигат посланията до повече хора? "Ако трябва да цитирам Витгенщайн : "Каквото ни е в ума, това ни е на езика", а умовете ни стават все по-бедни, затова и църковният език ни става все..

публикувано на 05.05.24 в 11:58
Шествие на православни поклонници в Ерусалим, 4 май 2024 г.

Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни празнуват Възкресение Христово. Хиляди православни поклонници от цял свят се стекоха вчера в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън...

публикувано на 05.05.24 в 11:57

Задигнаха над 1600 лв. от къща във вълчедръмското с. Златия

Неизвестен открадна 1660 лева от къща във вълчедръмското село Златия. Крадецът е проникнал през незаключена врата в къща в село Златия. Това е станало 20 минути след полунощ на 4 май. 46-годишна жена от София е подала сигнал до полицията в Лом...

публикувано на 05.05.24 в 11:40