Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

Кипър - пожар
Снимка: Противопожарна служба - Кипър

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони. 

Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите лицензи за тяхното използване се отнемат, преустановява се издаването на нови разрешителни, съобщиха от компетентния Отдел по минно дело към Министерството на земеделието и околната среда.

Решението е взето поради опасните условия - продължителна суша и високи температури, както и заради възникналите пожари.

Близо 24 часа продължи овладяването на огъня в държавна гора в района на Лимасол, който избухна в сряда. Той бе причинен при унищожаване на експлозивни вещества и сигнални ракети в намиращата се наблизо кариера, което се е извършвало без разрешение от горското управление и без предприемане на всички предпазни мерки.

Силни наземни и въздушни противопожарни екипи участваха в гасенето му. Започна административно разследване за допуснатите нарушения.

В сряда вечерта се разрази втори голям пожар - в туристическа зона близо до Пафос, от паднали в растителност фойерверки. Те са били изстреляни по време на развлекателна програма от хотел от оператор, притежаващ лиценз за тяхното използване на различни събития.

Отделът по горите към земеделското министерство напомни и за забраната за палене на огън в селските райони за изгаряне на растителност и други предмети, а също в райони на държавни гори. Той призова и за повече внимание при използването на селскостопански или други машини, които могат да предизвикат запалване.


По публикацията работи: Савина Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12