Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоня Димитрова: Северна Македония прави рязък завой надясно

| Интервю
Снимка: БТА

Резултатът от първия тур много категорично какви са нагласите на обществото. Северна Македония прави рязък завой надясно. ВМРО-ДПМНЕ постигна по-голям резултат от очаквания.

Този коментар направи в интервю за БНР журналистът от БНТ Тоня Димитрова след първия тур на президентските избори в РСМ.

"Реториката е толкова изострена, толкова дезинформация се ширеше в тази предизборна кампания, че самите хора в Северна Македония са много объркани. Политиците изговарят много неверни неща – че България може да си промени позицията. Неща, които им дават надежда, че нещо в София може да се промени, за да започнат преговори за членство в ЕС", сподели вчепатленията си тя от престоя ѝ там по време на президентските избори.

Подобна голяма разлика между двамата кандидати – този на опозицията Гордана Силяновска и досегашния държавен глава на РСМ Стево Пендаровски, не е постигана през последните години и нито един президент не е успявал да обърне такава разлика на втория тур, изтъкна журналистът.

Албанският политически блок е разделен и не знаем как тези гласове ще бъдат разпределени на втория тур, уточни Димитрова.

Позициите на Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ по отношение на европейската интеграция на страната са много неясни. До момента партията се определя като такава за европейската интеграция, но няма ясно артикулиран път как тя да продължи, поясни тя в предаването "Събота 150".

"В момента като че ли цялото внимание на политиците в Северна Македония е насочено към това да вземат властта. Особено след първия тур в изказванията на ВМРО-ДПМНЕ не се споменава никъде европейската интеграция, не се споменават промените в  конституцията, не се споменава преговорната рамка. Може би избягват да говорят за това, защото по този начин биха отдалечили евентуална подкрепа от страна на албанските партии."

Максим Димитриевски  Снимка: БТА

Като фактор Димитрова посочи и кмета на Куманово Максим Димитриевски и движението "ЗНАМ".

"Като се имат предвид караниците му и скандалите, излизането му от Социалдемократическия съюз на Македония, по-скоро очакваме да се обедини с ВМРО-ДПМНЕ, но от движението не изключват и вариант да са опозиция в бъдещия парламент."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът подал 18- годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството на..

публикувано на 09.05.24 в 11:51

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии, базирани на ИИ, предупреждава Джеръми Ролисън, който оглавява връзките на "Майкрософт" с европейските..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е паметник на културата, и преди е била опустошавана от пожар. Министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32