Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за Евросъюза. "Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", каза украинският държавен глава.

Агенция Ройтерс припомня, че Русия все още доставя газ за ЕС през Украйна по силата на споразумение с "Газпром", чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва.

Зеленски повтори призивите си на Украйна да бъдат предоставени отбранителни противоракетни системи. "Траекториите на ракетите и характерът на удара бяха изчислени от руските терористи така, че да затруднят максимално работата на нашата система за противовъздушна отбрана. Всяка свалена ракета сега е резултат. Благодаря на партньорите, които ни помагат за въздушната ни отбрана. Всяка ракета е животоспасяваща в буквален смисъл", подчерта украинският президент.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в..

публикувано на 27.04.24 в 09:52
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:51

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена...

публикувано на 27.04.24 в 15:08
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в..

публикувано на 27.04.24 в 19:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само 4 общини у нас са с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от..

публикувано на 11.05.24 в 16:01

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес..

публикувано на 11.05.24 в 15:51

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за..

публикувано на 11.05.24 в 15:37

Допълнителни промени от понеделник в движението на влаковете от София към Северна България

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. Това се налага заради големите закъснения, след като заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север...

публикувано на 11.05.24 в 15:18

Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Снощи в 23:40 ч. в Районното управление в Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният ѝ син не се е..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14,..

публикувано на 11.05.24 в 13:55

Традиционният празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в..

публикувано на 11.05.24 в 13:40