Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха номерата на машините за гласуване на вота 2 в 1

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров и премиерът Димитър Главчев.
Снимка: БТА

В Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни.

Публичното теглене стана в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

"Знаете, че сме поели ангажимент и основно наше задължение е изборите да бъдат честни. Ние ще направим всичко в тази посока, имам предвид, представителите на изпълнителната власт. Имаме уверението и на Министерство на електронното управление, че ще положи същите усилия в максимална степен. Крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно, и в крайна сметка да възстановим доверието в изборния процес, което ще доведе и до разширяване на активността на българските граждани", каза служебният министър- председател Димитър Главчев.

На процедурата присъстваха още служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, както и представители на Централната избирателна комисия и обществения съвет към нея.

Екипи на министерството на електронното управление ще проверяват седем машини за гласуване. Това е част от процедурата за гарантиране прозрачността на вота, каза Главчев.

Екипите ще проверяват дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс и методиките към него. Проверка ще се прави за сигурността на информацията. Според служебния премиер Димитър Главчев, целта е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно, както и да се възстанови доверието в изборния процес: "Искам наистина всички да се убеждават, че през целия процес всичко ще бъде публично, прозрачно и пред очите на всички български граждани".

С мотив прозрачност Мундров изпрати писма миналата седмица до Общността на информационните специалисти с призив десет външни експерта също да участват в удостоверяването на машините. Срокът за отговор изтича днес.

Удостоверяването ще се прави и от представители на Българския институт по стандартизация и на Института по метрология, а на тегленето на номерата на машините имаше представители на ЦИК. Слабо беше присъствието на парламентарните партии, въпреки поканата. Около 12 500 са машините за гласуване на изборите.

От днес избирателите могат да проверят дали присъстват в избирателните списъци и за двата вота - за Народно събрание и за Европейски парламент. За евроизборите се изисква уседналост. Всеки желаещ да гласува трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава-членка на Евросъюза и да има адресна регистрация към 9 март.

До 17 часа днес инициативните комитети могат да се регистрират за участие в изборите 2 в 1.

Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 7 май - в ЦИК за Европейски парламент и в районните избирателни комисии за Народно събрание.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в Регионалната библиотека на Силистра

Ден на отворените врати организира днес Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите включени в Националната библиотечна седмица са под надслов "Библиотеките по-нужни от всякога" и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и ресурси, заяви..

публикувано на 15.05.24 в 09:32

22 плажа по Черноморието - отличени със син флаг за сезон 2024

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за сезон 2024 – това е 6-7%, което е много малко . Това каза пред БНР Станимир Георгиев, председател на УС на Българско движение "Син флаг". По думите му, "стъпките, които правим, са много малки, много плахи все още". Инициативата следва да идва от концесионера ,..

публикувано на 15.05.24 в 09:11

Пожар и експлозии от запален ТИР на пристанището в Солун

Голям пожар избухна на пристанището в Солун. Огънят е започнал от кабината на ТИР и бързо е засегнал паркираните до него тирове, които чакат да товарят стока. Пожарникарите спасиха поне двама шофьори, които нощували в кабините на съседни камиони. Евакуираха всички намиращи се на пристанището в Солун. Изтеглиха всички превозни средства на..

публикувано на 15.05.24 в 08:57

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на..

публикувано на 15.05.24 в 08:51
Калин Славов

Калин Славов: Ако не покрива критериите за интетритет, бизнесът ни ще загуби конкурентни предимства

Бизнес интегритет – най-общо това са правилата на доброто управление, те изключват корупционното поведение. Тези правила са насочени не само към бизнеса, но и към публичната сфера . Това обясни пред БНР изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов преди форума "Устойчиво развитие и бизнес интегритет"...

публикувано на 15.05.24 в 08:43
Деян Колев

"Амалипе" в опит да мотивира хората да гласуват и да не продават гласа си

Център "Амалипе" и активни младежи организират дебат с представители на парламентарно представените партии, които ще вземат участие в предстоящите избори за членове на Европейския парламент. На дебатите ще представят и обсъдят ангажименти по отношение на младежките политики и политиките за равенство , включване и участие на ромите и други уязвими..

публикувано на 15.05.24 в 08:16

Обсъждане и скандали около проект за добив на газ в румънската част на Черно море

Публично обсъждане за проект за добив на газ в румънската част на Черно море ще се проведе днес в Каварна. Проектът е предвидено да бъде изграден в близост до българските териториални води и се състои от два кладенеца, които трябва да бъдат пробити на морското дъно.  В общественото обсъждане днес участие се очаква да вземат представители на..

публикувано на 15.05.24 в 08:09