Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска организация с престижна европейска награда в категория “Спорт за мир”

Българската неправителствена организация “Чемпиънс Фактори” получи престижна европейска награда. Отличието беше връчено по време на церемонията #BeActiveAwards на Европейския спортен форум в Белгия и е в категория “Спорт за мир”.

Журито оцени високо работата на "Чемпиънс Фактори" в инициативата “Заедно за Украйна”. През 2023 г. организацията даде възможност на десетки украински деца и младежи в България да спортуват в различни клубове с идеята да се приобщят.

Наградата беше връчена от еврокомисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова пред около 150 гости от цяла Европа в Лиеж.

"Баща ми е от Ирак, като е избягал от режима на Саддам и е дошъл в България, където е намерил своята голяма любов с майка ми. Аз израснах в любов, но и с истории за войната и за болката на роднините ми в Ирак. Сега стоя пред вас с наградата "Спорт за мир" и част от нея е свързана с моите преживявания. Възпитана съм със спорта и няма нужда да обяснявам колко важна е ролята на спорта в обществото. Чрез него ние искаме да помагаме на бежанци от войната. Искам да използвам тази награда, за да продължим започнатото и да даваме надежда на украинците в България", каза председателят на организацията Ширин Амин.

"Чемпиънс Фактори" работи върху инициативи, насочени върху използването на новаторски техники за обучение и спорт сред младежи.


По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Футболният Левски представи първото си ново попълнение за новия сезон и това е бразилският защитник Майкон. Левият бранител подписа със "сините" за срок от 3 години. „ПФК Левски подписа договор със защитника Майкон Араужо Дос Сантос. Контрактът с бразилския футболист е до 2027 година. Майкон е роден на 26 април 2000 година в Итабуна..

публикувано на 16.05.24 в 18:51
Волейболистките загубиха от Япония с 0:3

Волейболистките загубиха и от Япония с 0:3

Националният отбор на България по волейбол за жени допусна втора загуба на Лигата на нациите в Анталия - този път от Япония с 0:3 (13:25, 15:25, 15:25), като мачът продължи около час и 15 минути. Лоренцо Мичели започна със състав: Мария Йорданова, Петя Баракова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова, Ива Дудова, Мирослава Паскова и либерото..

публикувано на 16.05.24 в 18:46
Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо е спортистът с най-високи доходи за 2024 г.

Португалската футболна звезда Кристиано Роналдо зае първото място в рейтинга на най-високо заплатените спортисти в света според изследването на популярното списание "Форбс", който се прави за настоящата 2024-а година. Класацията може да бъде видяна на официалната страница на списанието и е на базата на заявени доходи от договори, както в клубове,..

публикувано на 16.05.24 в 18:40
Георги Иванов и Христо Стоичков играха в звезден турнир

Георги Иванов и Христо Стоичков играха в звезден турнир

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) - Георги Иванов и легендарната фигура на българския и световен футбол Христо Стоичков взеха участие в демонстративен турнир, който се проведе в навечерието на 74-ия Конгрес на ФИФА в Банкок (Тайланд). Своеобразната футболна надпревара включваше звездни селекции, които представяха различните..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Томи Пол

Томи Пол сломи поляка Хуркач и е полуфиналист в Рим

Американецът Томи Пол се класира за полуфиналите на тенис турнир в Рим от сериите "Мастърс" с награден фонд от почти 7,9 милиона евро, след като се наложи над поляка Хуберт Хуркач със 7:5, 3:6, 6:3 за два часа и 44 минути игра. По-рано на турнира американецът победи и руснака Даниил Медведев.  В първите пет гейма на първия сет имаше цели три..

публикувано на 16.05.24 в 17:36

Ювентус спечели Купата на Италия

Ювентус спечели Купата на Италия за 15-ти път в историята си, след като победи на финала на „Олимпико“ Аталанта с 1:0. Душан Влахович вкара единствения гол в срещата още в 4-ата минута, а през втората част негово попадение беше отменено заради засада. Двата отбора удариха и по една греда. “Ювентус спечели и нищо друго няма значение“, заяви..

публикувано на 16.05.24 в 08:00

Душан Керкез: Два дни ще празнуваме и после ще мислим за бъдещето

Треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез отдаде дължимото на своите играчи за себераздаването и проявения характер при победата с 3:2 срещу Лудогорец във финала на турнира за Купата на България по футбол. "Фантастично чувство! Взехме купата и отиваме в Европа. Сега два дни ще празнуваме, ще пием, ще пеем и след това ще мислим за бъдещето...

публикувано на 16.05.24 в 06:33