Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости"

Ангел Петров: Няма план за машинното гласуване. Нужно е ново доверено изграждане

Законът залага срокове, с които може се оправдае отмяна на машинното гласуване, предупреди бившият главен секретар на МЕУ

| Интервю
Ангел Петров
Снимка: Таня Милушева

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка машина ще бъде инсталирана с един и същи софтуер.

Това каза пред БНР Ангел Петров, бивш главен секретар на Министерството на електронното управление.

Удостоверяването на съответствие е с техническите спецификации, залагани от ЦИК за съответния вид избори – към апаратната и програмна част на машините, която е различна за всеки един избор, поясни той.

"Трябва да се убедим, че всичко, което е задала ЦИК като изисквания какво трябва да прави тази машина, тя го прави."

В предаването "Преди всички" Петров изрази резерви относно прозрачността на подготовката на машините за вота 2 в 1, като засегна темата за методиката и неяснотата какви становища са постъпили по време на общественото обсъждане.

"Интересното е, че тази секция - "Избори", ту се появява, ту изчезва. Дори някъде в ъгъла на страничката, някъде да е забутана тази таблица, винаги досега сме правили събитие – казвали сме какво ново има в тази методика и сме обяснявали и мотивирали защо. В момента има мотиви към методиката и в мотивите много ясно е обяснено какво е променено в методиката, но това е преди общественото обсъждане."

Снимка: Ани Петрова

В 60-дневната хронограма на ЦИК няма изричен срок за удостоверяването на машините, уточни експертът. Законотворецът обаче е поставил в закона практически невъзможен за реализация срок от 20 работни дни, в който от момента на получаване на техническите устройства за гласуване три институции трябва да удостоверят машините. Масовата практика в изборите до момента сочи, че това е неизпълнимо, обясни Петров.

Този срок може да бъде използван като оправдание да отменим машинното гласуване, подчерта Ангел Петров. Според него фиксацията в този срок дава възможност за прехвърляне на отговорност от една институция на друга.

Бившият главен секретар на МЕУ критикува "пълната липса на публичност от страна на МЕУ и неяснотата по какъв път се е тръгнало, за да се удостоверят тези машини".

ЦИК трябва да утвърди план за изборите с машинно гласуване, коментира Ангел Петров. По думите му, в този план се разписва т.нар. доверено изграждане и такъв план още не е качен, алармира още експертът. Той е категоричен, че трябва да има ново доверено изграждане. ЦИК има готов софтуер, който обаче трябва да бъде проверен за нови уязвимости – това е основна част от процеса на удостоверяване, посочи Петров.

"В момента е създадена възможност софтуерът, който е използван на местните избори, без каквото и да е удостоверяване, да се използва за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание. Което означава, че ако не видим плана за машинно гласуване, само можем да гадаем дали ЦИК би поискала наново да прави доверено изграждане. За мен е изключително чудно какво удостоверяване правим, ако нямаме стъпките, етапите. Не знаем  какво е планирано и никой не ни казва какво е планирано", обобщи той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:48
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка

" Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка на тези избори . Това не прилича на политическа криза, а на криза на демокрацията".  Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".  "Галъп": ГЕРБ - 26,5%, ДПС - 15,3%, ПП-ДБ - 15,1%, "Възраждане" - 14,7% И допълни:  "ГЕРБ-СДС ясно..

публикувано на 09.06.24 в 20:32

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: ГЕРБ-СДС - 26,7%, ПП-ДБ - 15,5%, ДПС - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

ГЕРБ-СДС печелят днешните парламентарни избори с 26,7%, сочат данни от екзитпол към 20 часа на "Галъп", агенцията партньор на БНР на вота 2 в 1. ПП-ДБ са втори с 15,5%, а ДПС трети - 15,1%. Четвърта политическа сила е "Възраждане" - 14,7%. Следват БСП – 9,8% и "Има такъв народ" – 6,4 на сто. Под 4-процентната бариера остават..

публикувано на 09.06.24 в 20:23

Крайната десница печели терен на евроизборите в Германия, Австрия и Нидерландия

Кандидатите, представляващи крайната десница, вземат най-много места в Европейския парламент от Германия, Австрия и Нидерландия, сочат оповестените екзит полове преди малко. Победа за Австрийската партия на свободата на евровота, сочат първите прогнозни резултати В Германия те са посочени като необвързани и имат 19 мандата, в Австрия са на..

публикувано на 09.06.24 в 20:21

Три социологически агенции: ГЕРБ-СДС – победител на вота

ГЕРБ-СДС е победител на вота днес. Това сочат данните на социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс". Според екзитпол на "Тренд" за ГЕРБ-СДС  са гласували 25,8% от упражнилите правото си на вот, за ПП-ДБ - 15,5%, за ДПС - 14,7%, за "Възраждане" - 14,2%, за БСП - 8,9%, за ИТН - 6,5%, за  "Величие" - 3,2%, за "Синя България"..

публикувано на 09.06.24 в 20:20
Бойко Борисов

Борисов: Не виждам как ще се състави правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави под съмнение шансовете за съставяне на правителство след поредните предсрочни парламентарни избори при гласуването си малко преди обед: "Аз не виждам как ще се състави правителство. Ние не можем само с ДПС. ПП-ДБ могат само с "Възраждане" и БСП от това, което разбирам. Не могат пък с ГЕРБ и ДПС...

публикувано на 09.06.24 в 20:11

Пеевски: Хората заслужават ново начало

"На този етап не виждам възможност. След резултатите, тогава вече мога да ви кажа". Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Преди това цикълът от предсрочни избори преди две години..

публикувано на 09.06.24 в 20:03