Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" може да бъде видяна до 13 май в галерията на СУ

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Иво Страхилов: Необходимо е да обърнем внимание на политическия потенциал на тези разкази и възстановки

| Интервю
Димитър Атанасов, историк
Снимка: Ирина Недева

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН. 

Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в галерията на Софийския университет. Тя представя резултатите от един изследователски проект, започнат от проф. Ивайло Дичев. 

"Начинът, по който гледаме на своето минало се отразява много силно върху това как се възприемаме днес. Който успее да овладее престижните знаци на историческия разказ, да ги формулира по начин, по който пасват на неговия политически проект и да ги разпространи така, че да се сглобят с налични социални нагласи, той много лесно се превръща в успешен политик", посочи Димитър Атанасов в предаването "Хоризонт до обед".

Иво Страхилов, катедра "Културология" на Философския факултет в СУ, обясни, че се  наблюдава се многообразие на разказите.

"Голяма част от възстановките, свързани с периода на национално Възраждане и изграждане на българската нация, се ориентират и остават доминирани от тесния национален разказ, свързан с героичните победи в националната история

В други периоди наблюдаваме опити за надскачане и дори критика на  академичния разказ".

Той смята, че е необходимо да обърнем внимание на политическия потенциал на тези разкази и възстановки.

Димитър Атанасов обясни още, че изследвайки историческите фестивали, възстановките, начините, по които се изиграва днес историята, трябва да погледнем към въпроса как изглежда разказа за историята.

"На първото откриване на нашата експозиция Евгения Троева каза, че историята не е заключена в миналото. Тя е тук и сега и е време да го осъзнаем. Историята се употребява и преупотребява във всички свои версии. 

Да преживеем миналото

В България още от края на 19 век започват да се организират т.нар. живи картини – епизоди от поборническото минало. Архитектурните възстановки имат по-кратка история. 

Но когато историците застанат на страната на бутафорията, вече не може да я наричаме бутафория".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11