Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза за разпределението в 50-ото НС

Проф. Марин Русев: ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

"Изненадата ще е "Солидарна България""

| Интервю
Снимка: БТА

ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България", а вероятно с още някоя партия.

Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география, геополитика и сигурност в СУ "Климент Охридски", в интервю пред БНР.

Прогнозата е на базата на последните 4 избора у нас, след проучване на партийните бастиони и въз основа на т. нар. "електорално-поведенческа памет" (ЕПП).

"По региони трудно може да се очакват резки промени", твърди проф. Русев.

"Следващото управление ще зависи и от малки партии. Очевидно вече за повтаряне на сглобката няма възможност, предполагам, че и ДПС може да се престраши и да тръгне с една от партиите, ако се счита за отговорна, да излезе открито и да си каже приоритети, за да се даде малко по-дълга стабилност на страната", коментира преподавателят по география в СУ.

Географията използва по-различни методи и от десетина години се опитваме да утвърдим, да пробираме нещо, което се нарича електорално поведенческа памет, което дава възможност да се изясни националната картина без политология и социология, разбира се, че има нужда от тях“, обясни проф. Русев.

И обясни:

"Появата на ГЕРБ гарантира относително стабилен 10-годишен период. Забелязваше се средно съотношение в НС на ГЕРБ – БСП – ДПС 3:2:1. А след тази доминация виждаме вътрешна геополитика – способността на партията така да организира нещата, че с по-малко гласоподавател,  като дял на страната, да гарантират много по-добро представителство."

Проф. Русев коментира, че агресивната предизборна кампания, някои от избирателите може да се отдръпнат, а други ще получат нов импулс да се включат в предизборната битка, защото са различни и имат различна степен на грамотност.

Според него негативно върху избирателната активност влияе фактът, че има партии, които с десетилетие не променят лидерите си, а имат достатъчно добри заместници. А партиите имат нужда от нови лица, които не са давали клетва да бъдат врагове с опонентите си. Защото трябва да се правят следизборни коалиции.

"Отрицателни примери са ВМРО, ГЕРБ, БСП. В този смисъл проблемът за ниска избирателна активност е в тази посока. А т. нар. парашутисти действа обидно на местните хора. Как хора с надрегионално мислене и външни, да решават регионални проблеми", коментира проф. Русев.

И допълни, че политическото номадство – Елена Йончева от БСП в ДПС, не се приема добре и също отблъсква избиратели. Изключение "може да си позволи само ДПС защото има монолитност".

Според професорът от СУ "Кл. Охридски" ще има изненада след изборите и това ще е "Солидарна България". 

"4-процентните партии винаги са влияели да променят възможностите за коалиционно партньорство. Предполагам ще видим от "Солидарна България" да премине бариерата и това ще е новото в изборите", прогнозира проф. Русев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40
Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

За хакерска атака по време на матурите съобщи министърът на образованието

Министерството на образованието е станало обект на хакерска атака по време на матурите, това каза служебният министър на образованието Галин Цоков. Той потвърди за изтичане на отговори на част от матурата. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература МОН няма да допусне "купени матури" "Течът не е от самото Министерство..

публикувано на 17.05.24 в 19:36

Пожарната и полицията в Кюстендил с мерки за безопасността на абитуриентските балове

Екипи на  на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил провериха 11 обекта – ресторанти, училища, хотели, където ще се организират абитуриентски тържества, за спазването на правилата за пожарна безопасност. Наред с това в полицейските управления в Кюстендил, Дупница, Бобов дол  са  изготвени планове  и организация..

публикувано на 17.05.24 в 19:32