Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родолюбци от клуб "Традиция" показват, че историята не е само суха фактология

| Репортаж
възстановка
Снимка: Здравка Маслянкова

Българската история е не само в учебниците и в летописите. Тя "оживява" чрез възстановките на различни периоди и събития, които правят родолюбивите мъже и жени с различни професии, обединени в клубовете "Традиция". Един от тях е във Велико Търново. 

Историята не е само сухи дати и фактология. Историята е емоция и това показват при всяка от възстановките и живите исторически картини мъжете и жените от великотърновския клуб "Традиция", разказва председателят на клуба и музеен специалист Симеон Цветков.

"Към настоящия момент сме 24 човека. Събра ни най-вече общият интерес към историята и миналото на България. Ние, момчетата и момичетата от "Традиция", обхващаме един доста голям период от българската история. Реконструираме бита и обичаите на хората от Рим, през Средновековието, Възраждането и войните за национално обединение".

Младият учител по история Йордан Райков е в клуб "Традиция" от ученик:

"Чувството е на историческа приемственост, тъй като голяма част от предметите, които представяме, в това число и нашите носии, са автентични, т.е. съвременната намеса е минимална, дрехите ни са оригинални, на по век, век и половина. В този смисъл да носим дрехи, които са носили нашите предци, е чувство на историческа приемственост“.

Оръжията, които се използват при възстановките, са автентични, но обезопасени, обяснява Иван Иванов и е категоричен, че старинните оръжия трябва да бъдат съхранявани.

възстановка

"Те са ни историята. Би трябвало да се ценят, с тях е извоювана свободата на България. Старинното оръжие трябва да се съхранява и да се показва, за да могат хората да видят какво е било".

Пушките буйлии са едни от най-ценните екземпляри старинно оръжие и винаги предизвикват любопитство - заради богата си орнаментика и ювелирна изработка, обяснява офицерът от резерва полковник Евгени Пенчев, член на клуб "Традиция":

"Богато украсени пушки от края на XVIII, началото на XIX век - сливенска буйлия, албанска гегалия и гръцка криофилия. Различават се по формата на приклада, типа механизъм и самата украса по прикладите и по цевта. Нашето национално наследство трябва да си остане в България", казва полк. Пенчев по повод продажбата на българско старинно оръжие по чуждестранни аукциони.

Десетки са възстановките, които са направили или в които са участвали членовете на великотърновския клуб "Традиция". За всяка от тях се провежда дълга подготовка, защото това не са шоу програми, а достоверно представяне на исторически факти, разказва председателят на клуба Симеон Цветков:

възстановка

"Миналата година за първи път нашият клуб в България представи оборудване на тежък византийски пехотинец – катафракт. Четирима души се оборудвахме по този начин. За да стигнем до крайния резултат, ни отне три години време, от които две години проучване на стари описания, на стари маноскрипти, използвахме стенописи от запазените български и византийски църкви, за да може възможно по най-достоверния начин да пресъздадем тази реконструкция“.  

Във великотърновския клуб "Традиция" членуват и няколко жени, които са се посветили на възраждането на старинните и забравени занаяти. Снежана Чикендова-Иванова е в родолюбивия клуб от 18 години. Тя е машинен инженер, но от години се интересува от тъкане на кори. Споделя, че се научила с много четене и по системата "проба-грешка":

възстановка

"Нямаше интернет и в един момент установих, че това, което аз се мъча да правя, всъщност е много древен занаят. Удоволствието да направиш нещо те зарежда.  Много е странно, обаче децата проявяват много по-голям интерес от майките им да научат това, което правим. Децата, които са в нейния клас, са щастливи“.

За да не сме длъжници на децата си, трябва да ги възпитаваме в родолюбив дух, в уважение и познание към историята и занаятите, казва Симеон Цветков, председател на Великотърновския клуб "Традиция", и разказва за изложбата, с която гостуват в историческия музей в Горна Оряховица:

Историческия музей – Горна Оряховица

"Нашата изложба "Да прекрачиш в миналото – история на българската историческа реконструкция", средновековният ни раздел, гостува в Историческия музей – Горна Оряховица и не е пресилено, ако кажа, че жъне небивал успех, защото едно е да го четеш в учебниците по история, друго е учителят ти да ти го разкаже, трето е да го пипнеш, да го видиш, да хванеш в ръцете си един средновековен меч и да установиш, че той тежи 1-1,1 кг, а не 5 или 6 кг, както го дават по холивудските продукции“.

Историческия музей – Горна Оряховица
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер

България категорично осъжда бруталното нападение срещу министър-председателя на Словакия. Това написа в социалната мрежа  X (Twitter) президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо". Простреляха..

публикувано на 15.05.24 в 20:00
Давид Сукалински

България е на 17-о място в ЕС по участия в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави в Европейския съюз по брой участия в проекти, които са получили финансиране от бюджета на Европейския фонд за отбрана. За периода от 2021 до 2022 г. 14 проекта с участие на 11 български организации са получили безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за отбрана.  Европейският фонд за..

публикувано на 15.05.24 в 19:53

В Атина арестуваха мъж, издирван от Интерпол, с 14 присъди в Турция

Сътрудничество между гръцките и турските служби за борба с организираната престъпност доведе до арест в Атина на издирвано от Интерпол лице с 14 присъди в Турция. Интерпол го издирва с червена бюлетина за организиране на престъпна група, която има богат "арсенал" от престъпни дейности: трафик на наркотици и оръжие, поръчкови убийства и трафик на хора...

публикувано на 15.05.24 в 19:27

Кмет на дупнишко село е регистриран като ЕТ, ОИК му изиска документи

И кметът на дупнишкото село Бистрица Христо Христов се оказа с фирма - сигнал за това е подаден в Общинската избирателна комисия.  Оказва се, че в Търговския регистър Христов е вписан като едноличен търговец. От избирателната комисия са излезли с решение да се извърши служебна справка и да се изискат документи от него. Той има право да направи и..

публикувано на 15.05.24 в 19:21

Атакуват пред ВАС указанията на НЗОК за отпускане на медицински храни

Националната мрежа за децата атакува пред Върховния административен съд указанията на Здравната каса, по които се отпускат медицински храни на хора, страдащи от малнутриция. От организацията настояват за пренаписване на тези указания заради дискриминационни условия.  Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните..

публикувано на 15.05.24 в 19:05