Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божков няма да е под домашен арест, плаща 130 000 лева гаранция

Той ще води листата на партията си за евровота и две листи в изборите за НС

Васил Божков
Снимка: БТА-архив

Софийският градски съд замени домашния арест на Васил Божков по т. нар. "хазартно дело" с парична гаранция. Той ще трябва да плати 130 000 лева.

Един от мотивите е, че вече осми месец Божков е с втората по тежест мярка за неотклонение, а делото вече е в съда и той не може да влияе на разследването. Няма опасност и бизнесменът да се укрие или да извърши друго престъпление, а поведението му е безпроблемно, гласят още мотивите на съдия Иван Коев.

Определението на Софийския градски съд обаче не е окончателно и, докато се произнесе по-горната инстанция, Васил Божков остава под домашен арест, който се следи  с електронна гривна.

Божков определи като "справедливо" решението на съда. Той отрече да е искал промяна на мярката си за неотклонение заради участието си в предстоящите избори. 

"Тази мярка е справедлива. Тя няма нищо общо с изборите. Искам промяната за това, че неоснователно стоях в ареста 8 месеца", каза Васил божков и атакува прокурора по делото Ангел Кънев, който работи по разследването срещу него, че е държал незаконно иманярски ценности. 

"Той предлага българско национално културно-историческо наследство на съседните държави. С писма до всички съседни държави и до Италия: "Елате, познайте си и си вземете каквото поискате", включително и Северна Македония, която се опитва да ни открадне историята. Той им помага". 

Третото дело срещу Васил Божков е за поредица от криминални дейния, сред които и за поръчителство на неуспешния опит за убийство през 2015 година срещу застреляния миналото лято Алексей Петров. 

Следващия вторник ще стане ясно окончателно ще може ли без задължителната съдебна санкция Васил Божков да участва в предизборната кампания 2 в 1. 

Веднага след като чу съдебното определение, Божков отиде в Централната избирателна комисия, за да регистрира листите на партията си "Национално движение "Център"". Той ще води листата за евровота и две листи в изборите за национален парламент - в така наречения "лидерски" 25-и избирателен район в София и в Пазарджик. Божков призова на дебат лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски:

"Аз мога да кажа неща, които са правили! Вярно, че за Пеевски не може да докаже почти нищо, но, което твърдя, аз съм го видял, знам и заставам зад думите си". 

Божков обяви своята формация за единствената алтернатива на предстоящите избори:

"Първо, няма да се сдружим с тях, и второ - ще променим това. Не може да бъде така. Законите трябва да се спазват. Не трябва да се грабят хората, не трябва да се грабят фондовете за лично ползване, не трябва да се съсипва държавата в полза на двама души и техните приближени. Ние се различаваме с това - нито могат да ни купят, нито могат да ни уплашат. Ако нямаме мнозинство да управляваме, поне ще можем да разкриваме всичките им престъпни схеми и да им пречим да ги правят".


Репортажа чуйте в звуковия файл.



По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50