Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Димитрова с хумор и усмивка към живота

Искра Димитрова
Снимка: Елена Цанева

В този епизод на рубриката "Америка- илюзии и реалности" гост е Искра Димитрова. Една млада жена, за която марковите облекла и скъпите вещи не стоят на преден план, но която намира време за децата и семейството си, за своите любими занимания и за това да бъде усмихната и да върви през живота с намигване и закачка! 

Ако в живота ни няма малко виц, малко шега и малко усмивка със сигурност би било безумно скучно. А хората, които умеят да се шегуват и да се усмихват носят и излъчват сякаш светлина около себе си. Не сте ли забелязали, че те сякаш са заразни с настроението си ни печелят. Признавам, че точно с лъчезарната си усмивка, с чувството си за хумор и с цялата си слънчева енергия, която излъчва Искра Димитрова спечели и мене. 

По професия е медицинска сестра, по призвание търговец, по природа - емоционална и земна. В България е от Силистра, в Америка  живее в Конкорд, близо да Сан Франциско в щата Калифорния. Работи за голяма компания, която организира тържества и е мениджърска позиция..

Има един сребърен медал от състезание по  тенис на маса, но не го приема на сериозно, не е световна шампионка по танци, но може да танцува всичко, била е търговец на какво ли не, включително на автомобили.

Искра, какво ти харесваше в това да бъдеш търговец?

"Първото, което е, че се забавлявам, защото постоянно се майтапим с клиентите. Аз вече от личен опит съм разбрала, че когато накараш клиента да се разсмее, той е вече 50% твой. За каквато и сделка да е. Просто съм си зевзек и така все нещо се случва и почваме да се смеем…


Аз и така между другото си пуснах документите за зелена карта. Един клиент на златото идва и казва, трябва ми една халка. Питам го: Защо една халка? Не ти ли трябват две? И той почна да се смее, разкзава ми, че бил в Чикаго…И аз го питам как заминавате за САЩ, как става тоз номер? И той ми разказа за зелената карта."

От колко години живееш в Америка?

"От 21 години. Бяхме взели на заем 1 600 долара евентуално да имаме някакви пари да си купим кола. Аз съм от Силистра и нашите гаранти също са от Силистра. Те ни помогнаха, живяхме при тях 3 месеца. Имаше една българка, която беше мениджър и наемаше само българи, понеже бяха много доволни от нея. Но ние въобще не говорехме английски. И след 3 месеца започнах работа в един магазин и там полека- лека научих езика. 

Аз съм медицинска сестра, но не съм работила това тук в САЩ. Родиха ни се децата, трябваше да се грижа за тях, да ходя на работа, нямаше как да уча допълнително 1-2 семестъра, за да мога да практикувам като медицинска сестра", разказа за "Закуска на тревата" Искра Димитрова.


Още по темата в интервюто на Елена Цанева с Искра Димитрова в рубриката "Америка - илюзии и реалности".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Мурсалево гледат заедно Европейското благодарение на млад човек, избрал да се върне на село

От началото на Европейското първенство по футбол площадът на село Мурсалево оживява всяка вечер. Пред 8-метровия екран, за да гледат мачовете, се събират не само жители на селото. Станислав Грозданов - млад човек, който се завръща наскоро в дядовата си къща - вярва, че има смисъл от инициативи, които да събират хората в селото и да сплотяват..

публикувано на 25.06.24 в 09:33

Заради частни ВЕЦ-ове ли земеделските производители останаха без вода за напояване

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза в интервю пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева. Недоволството на земеделските производители заради липса на вода расте и очакват днес проблемът с..

публикувано на 25.06.24 в 09:21
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента".  Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с три жертви край София

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции" е темата на международната конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11