Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК определи реда за отпускане на лекарства и храни за хората с редки заболявания

Снимка: БНР - Пловдив

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) определи реда, по който ще се разглеждат заявленията за заплащането на лекарствата и диетичните храни на хората с редки заболявания след навършване на пълнолетие.

Заявленията ще бъдат разглеждани по същия начин какъвто е реда за одобряване на заплащането на пациентите с онкологични и онкохематологични заболявания.

Необходимите документи за подаване на заявленията са публикувани на интернет страницата на касата в рубрика “Лечение в България и чужбина“.

Промените са в сила, считано от 19.04.2024 година.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 10:49
Никола Тулечки

Никола Тулечки: Най-значимият проблем е хибридната технология на гласуване

Видеонаблюдението е позитивна промяна, защото създава дисциплина и прави процеса по-сигурен. Това заяви пред БНР Никола Тулечки, основател на сдружение "Данни за добро", което е част от Обединението за честни избори. ОЧИ разполага с десетки наблюдатели в рискови секции в 4 избирателни района. За отминалите избори ОЧИ излезе с..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

ГЕРБ-СДС доминира в повечето области в страната при вота за 50-то НС, сочат междинните резултати

Според междинните данни, предоставени от ЦИК, които могат да се променят след въвеждането на протоколите от гласуването по области и при повторната им обработка в ЦИК, става ясно, че ГЕРБ-СДС доминира в повечето от областите: Благоевград, Бургас, Варна, където "Възраждане" е на второ място, във Велико Търново, където "Възраждане" превишава..

публикувано на 10.06.24 в 10:36

Светослав Малинов: ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС

ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС , заяви пред БНР Светослав Малинов - преподавател в Софийския университет и бивш евродепутат.  Според него ГЕРБ и ДПС са решили твърдо да има кабинет . "Отиването на нови избори по един категоричен начин ще девалвира ГЕРБ като партия, която след като спечели избори, не може да съставя..

публикувано на 10.06.24 в 10:14

Напрежение при приемането на протоколите и в Русе

Всички секционни комисии в Русенска област са приключили навреме изборния ден и само в единични секции гласуването е продължило 15 мин след 20 часа, съобщиха от Районната избирателна комисия. Голямото напрежение е в спортната зала при приемането на протоколите. "От 2 без 15 сме тука. Тази колона не мърда някъде от 2 часа. До три часа няма да..

публикувано на 10.06.24 в 09:54
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: На Пеевски му трябва успех, а той минава през участие във властта

"Политическата безидейност е стигнала такова ниво, че няма изразни средства за политика. Всички са за България. Ние използваме политически символи от предмодерната епоха." Този прочит на приключилите избори прави в интервю за БНР политологът Димитър Аврамов. У нас логистиката на нарушаване на закона е законосъобразна . Тези, които..

публикувано на 10.06.24 в 09:49
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Ниският вот прави непредвидими резултатите

" Задълбочава се кризата на представителната демокрация. От една страна имаме все по-голям брой българи, които отказват да отидат до урните, в същото време не малка част от тези, които го правят, всъщност подкрепят малки партии, които няма да прекрачат прага".  Това коментира пред БНР социологът Стефан Георгиев. Първан Симеонов: Посланието от..

публикувано на 10.06.24 в 09:44