Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е установил над 17 000 свързани с Кремъл случая на дезинформация

На прицел са политици като Фон дер Лайен и Макрон

Снимка: Ройтерс

Малко над 17 000 са категорично установените случаи на дезинформация през последните години и всички те са свързани с Кремъл. Това обаче е само върхът на айсберга, съобщи дипломатически източник в Брюксел. По неговите думи, има сериозно нарастване на употребата на думата "нацисти" от октомври.

На прицел са най-вече високопоставени политици в ЕС като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Има нарастване на количеството и качеството на дезинформация преди изборите, като за целта се използват уебсайтове на различни места с цел създаване на мощна мрежа.

Източникът призна, че развитите до този момент инструменти за разпознаване на дезинформацията могат да дадат резултати в средносрочен и дългосрочен план, но не и веднага.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02

Изследване: Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

Близо 2000 учители са се включили досега в първото по рода си изследване на педагогическите умения на XXI век , организирано от най-голямата платформа за образователни ресурси prepodavame.bg. Изводът е, че учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас .  Инструментът за самооценка е първият по рода си в България,..

публикувано на 29.05.24 в 10:01

Изключителни мерки за сигурност преди финала на Лигата на конференциите в Атина

Футболен празник при изключителни мерки за сигурност се подготвя в Атина. Над 5000 полицаи охраняват гръцката столица за финала на Лигата на конференциите между Олимпиакос и Фиорентина. Гръцките власти въведоха изключителни мерки за сигурност в Атина. С дронове и хеликоптери се охранява небето над гръцката столица. Забранено е движението..

публикувано на 29.05.24 в 09:54

Два екипа разследват катастрофата на Централна гара

Два екипа разследват сблъсъка на влаковете на Централна гара -следователи и  служители на БДЖ. Ако се установи, че машинистът на маневрения локомотив е виновен, той ще бъде отстранен от длъжност. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Според данните към момента на него му е прилошало, заяви пред БНТ инж. Венцислав Славков -..

публикувано на 29.05.24 в 09:53

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора,..

публикувано на 29.05.24 в 09:48

С рекорд започва сезона фериботната линия Кипър - Гърция

С рекорд започва днес новият, трети сезон на морската пътническа линия Кипър - Гърция. Първият ферибот ще отплава по обед от най-голямото кипърско пристанище Лимасол за главното гръцко пристанище Пирея. Над 8500 резервации за пътувания с ферибота, от които 1750 за различни видове превозни средства, са направени досега, съобщиха ден преди..

публикувано на 29.05.24 в 09:43