Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

| Интервю
Снимка: Георги Налбантов

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам от прогноза за бъдещето. Нещо, което е задължително да уточним, е, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас, и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки доводите на анализатори за отваряне на нов фронт, случващото се там е по-скоро вътрешнополитическо. 

Това коментира журналистът и анализатор Анатоли Стайков в интервю пред БНР.

"Партията "Грузинска мечта" се сблъсква с неодобрение от грузинците, най-вече заради войната в Украйна. Грузия осъди войната, но не скъса връзките си с Русия и при налагане на санкциите Грузия отвори транспортен коридор за руски стоки. Действията са по-скоро "страх да прекъснат връзките си" с Кремъл, които за тях са важни поради икономически причини", смята журналистът.

Според него между Грузия и Украйна има много общо, но има и големи разлики, които малко хора могат да направят.

"Това, което се случва в Тбилиси, го гледахме миналата година. Управляващата партия "Грузинска мечта" се опита да прокара този закон, видите ли, че Грузия е застрашена от външни заплахи. Управляващите не се отказаха от желанието си и направиха втори опит да прокарат закона. На Грузия, за разлика от Украйна, президентът няма никакви правомощия и може само да прави силни изявления в социалните мрежи", коментира Анатоли Стайков. 

Той смята, че "Грузинска мечта" като "Форца Италия" са на върха на популизма. 

"Грузинска мечта" звучи силно популистко. За добро или зло на Грузия тази партия управлява почти 12 години. И означава, че се харесва на грузинците, спазвайки всички закони на популизма. В партията членуват много бивши знаменитости. Футболистът Каха Каладзе с кариера в Италия е трети в йерархията на "Грузинска мечта" и е настоящ кмет на Тбилиси. Говорих с него 10 минути, бях там по повод футбола, но не ми прозвуча като политик, който иска да върне Грузия в полето на руското влияние", сподели Стайков.

 И допълни: 

"Бидзина Иванишвили, най-богатият човек в Грузия, вероятно един от най-богатите в Европа, е класически олигарх в бивша съветска република, натрупал богатство в Русия и бизнесът му е свързан с Русия. В момента е почетен председател на партията, бивш премиер на Грузия, и човек, който на практика управлява правителството, макар и в сянка". 

Според анализатора "Грузинска мечта" е дошла на власт с обещанието, че ще води прозападно управление. 

"Грузия има обещано членство в НАТО, но кандидатурата не е мръднала милиметър. В края на 2023-та получи покана за започване на преговори с ЕС, но изостава от Украйна в пътя си към Алианса и ЕС", обясни Анатоли Стайков.

Той коментира и военните действия на Русия в Украйна и случващото се в Харков. И смята, че войната в Украйна ще завърши светкавично, както започна, за една нощ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вотът за НС в област В. Търново: ГЕРБ-СДС - 26,85%, "Възраждане" - 16,83%, ДПС - 11,21%

Окончателните резултати от изборите за народни представители в област Велико Търново определиха четвърто място за коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" с 10,45%, която на вота миналата година беше втора политическа сила. Победители са ГЕРБ-СДС с подкрепата на 26,85% от гласовете.  На изборите във Великотърновска..

публикувано на 10.06.24 в 17:20

МО с комуникационна кампания за 20 г. членство в НАТО

Министерството на отбраната стартира комуникационна кампания за 20 години членство в НАТО. Обявената като комуникационна кампания трябва да припомни, че "България вече е утвърден и надежден съюзник в Алианса". В кампанията има клипове, които ще разказват за бойната група на НАТО у нас, за българските пилоти на Ф-16 и други теми...

публикувано на 10.06.24 в 17:19

Неофициално: Евродепутати от ПП-ДБ - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров-Хазарта

ПП-ДБ ще бъде представена в ЕП от Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта. Това потвърдиха за БНР от щаба на коалицията.  Минчев беше водач на листата, но Кънев и Петров са разместили подредбата с преференции от съответно пето и шесто място.  "Да, България" няма да излъчи евродепутат. Вторият в листата - Стефан Тафров, и последната -..

публикувано на 10.06.24 в 17:07

"Булгаргаз" предлага природният газ през юли да поевтинее с 1,28%

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена с 1,28 процента на природния газ за юли в сравнение с юни, съобщиха от обществения доставчик. 58,79 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е внесената от дружеството за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е..

публикувано на 10.06.24 в 17:03

Обработени близо 94% от протоколите: Без промяна в подреждането

Новите междинни резултати от изборите за Народно събрание потвърждават разпределението на силите. При обработени близо 94% от протоколите на първо място е коалиция ГЕРБ-СДС с 24,63%, а на второ - ДПС с 15,89%. Коалицията ПП-ДБ остава трета с 14,81%. На четвърто място е партия "Възраждане", която получава 14,04%. Следват БСП със..

публикувано на 10.06.24 в 17:01
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев в Берлин за Конференцията за възстановяване на Украйна

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна утре, 11 юни, в Берлин, съобщи правителствената пресслужба.  Основната цел на форума в германската столица е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна. Главчев ще вземе участие в официалното откриване на..

публикувано на 10.06.24 в 16:51

ЕНП печели 185 места в новия Европарламент

Европейската народна партия е със 185 места в новия Европейски парламент и със значителна преднина пред заемащия второ място Алианс на социалистите и демократите, който получава 137 според последните предварителни резултати. Късно снощи водещият кандидат на ЕНП и настоящ председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази категоричната си..

публикувано на 10.06.24 в 16:45