Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет. 

Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край. 

Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата от община Павликени?

В събота сутрин, ако се чудите какво да направите за закуска на домочадието, може да експериментирате с проста, но чудно вкусна рецепта за сладката баница с ръчно точени кори, яйца и мляко, която жените в павликенското село Недан наричат догалач или с разновидност на обичаното от малки и големи мляко с ориз, което неданските жени наричат светлия. 

Майсторките Дияна Лозанова, Марияна Стефанова и Василка Любенова разказват, дават рецептите, но и споделят идея за обедната супа.

Жените от с. Недан
"Догалачът се прави с кори, повечко яйца и мляко – сладка баница. Топалак чорбата се приготвя с месо от свински врат и армеена чорба. Светлията е като мляко с ориз, но се слагат и яйца. Белият мъж се прави от гъсто овче мляко. Готовата смес се пече на питки".  
Жените от с. Караисен

В павликенското село Караисен са ненадминати майстори на пелина и виното, а караисенските жени въртят от вкусни по-вкусни баници за внуците. 

Традиционната баница с яйца и сирене е богата, но любима на малки и големи е баницата с локум. 

Рецептата си дава Йорданка Друмева:

"Прави се с яйчено-захарна смес и локумче, нарязано на четири. Сместа на намазва на корите. Пече се и се залива със захарен сироп. Внуците много я обичат и все искат да им правим тази сладка баница".

Ангелина Христова - с.Мусина

Жените от село Мусина, прочуто с карстовите си пещери и римския каптаж, пазят и предават много стара рецепта, разбулва тайната Ангелина Христова:

"Искам да ви разкажа за над 100-годишна рецепта на коприва с булгур и лук. Прави се с традиционната свинка мас. Рецептата е от Моновската воденица. Правим я и днес, става и за мезе на ракия и вино".

Ако имате път към Павликени, отбийте се в някое от селата, разходете се, разпитайте и похапнете от старите ястия.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02

Изложба в Ловеч показва строителството на жп линията Ловеч – Троян през погледа на Никола Танев

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..

публикувано на 26.10.25 в 07:13

Крит – островът, който разказва истории

Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..

публикувано на 26.10.25 в 06:38

Мариана Емилова представи вкусовете на Харманли в столицата

По-рано тази година майсторката на традиционни ястия от Харманли Марияна Емилова привлече вниманието на цяла България, като собственоръчно приготви баница с впечатляващата дължина от 1160 метра по време на фестивала "На Хармана" в родния си град. Събитието предизвика широк медиен интерес не само заради рекордния размер на кулинарното творение, но и..

публикувано на 26.10.25 в 05:00

Бивш управител на "Евксиноград": Не направиха реставрация, а ремонт!

Дългогодишният управител на резиденция "Евксиноград" Стефан Капитанов издаде книга за нея – "Евксиноград – непремълчани истории".  Капитанов е управлявал резиденцията в периода 1999–2011 г., когато е била във възход. Стефан Капитанов - от волейбола до Евксиноград В интервю за БНР бившият управител изказва огорчението си, че по..

публикувано на 22.10.25 в 07:19