Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови стачки се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Летище "Хийтроу"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство.

Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и търговските услуги PCS ще участват в стачките, които идват след спора за въвеждане нанови списъци на служителите, в резултат на което много от тя ще бъдат принудени да напуснат работата си на паспортен контрол. Стачките със сигурност ще създадат проблеми при паспортните проверки на пътниците, идващи на летището. 

Персоналът на терминали 2,3,4 и 5 проведоха 4-дневна стачка миналия месец. Новият генерален секретар на синдиката Фран Хийткоут каза, че от негова страна има  желание този спор да бъде решен, но Министерството на вътрешните работи трябва първо да постави нещо на масата, което неговите членове да обмислят. Говорителка на Министерството на вътрешните работи от своя страна каза: "Разочаровани сме от решението на синдиката да стачкува, но оставаме отворени за обсъждане на решение със синдиката PCS".  Тя допълни, че летищните власти имат стабилни планове за минимализиране на смущенията, където е възможно, но призовават пътниците да проверяват състоянието на полетите и да се вслушват в съветите на операторите.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Стачки на „Хийтроу“

Служителите, които отговарят за сигурността на летище „Хийтроу“, обявиха засилване на стачните действия. Новият график показва, че стачки ще има почти всеки уикенд от средата на юни до края на август. Членовете на синдиката Unite отдавна..

публикувано на 07.06.23 в 21:45
Летище

Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка

Във Великобритания повече от 1 400 служители, отговарящи за сигурността на Терминал 5 на летище „Хийтроу“, започнаха 10-дневна стачка, която ще обхване и Великденските празници.  Стачните действия, в които участват охранители и проверяващи..

публикувано на 31.03.23 в 11:48
Летище

Охранителите на Терминал 5 на "Хийтроу" ще стачкуват 10 дни от 31 март

Във Великобритания охранителите на Терминал 5 на лондонското летище "Хийтроу" ще стачкуват 10 дни от 31 март с искания за по-високо заплащане. Това става на фона на други стачни действия в различни сектори. Синдикатът Unite съобщи, че повече от..

публикувано на 18.03.23 в 08:31
Летище

Уран е открит в пратка на летище "Хийтроу"

Малко количество уран е било открито в пратка от скрап на летище „Хийтроу“. Води се разследване. Повикан е бил Отделът за борба с тероризма. Инцидентът е станал на 29 декември и според таблоида „Сън“, който първи съобщи за него, става дума за..

публикувано на 11.01.23 в 11:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава...

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния..

публикувано на 01.06.24 в 18:54