Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стипе Божич: Преживях кошмара на всеки алпинист в Хималаите

Интервю с легендарния хърватски алпинист

Траверс към кулоара на Хорнбайн, Еверест
Снимка: Личен архив на Стипе Божич



Родителите му одобряват странното му хоби едва когато научават за постиженията му от вестниците. През 1979 г. той е един от петимата алпинисти, които правят първото изкачване на Еверест по Западния гребен, т.нар. Жесток път. На слизане му се налага да прекара нощта на 8300 м височина - на открито, при минус 40 градуса температури. През 1989 г. става вторият европеец след Райнхолд Меснер, изкачил Еверест два пъти. През 1992 г. е ранен от шрапнел по време на Хърватската война за независимост, а година по-късно преживява най-драматичната си експедиция - на К2, където едва оцелява. С най-успешния хърватски алпинист Стипе Божич ни среща Таня Иванова.

Интервюто с него можете да чуете в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01
Южната стена на Чо Ою

Екстремните спортове 2 - 9 юни 2024

Непалска експедиция изкачи по нов маршрут осемхилядника Чо Ою откъм Непал (Южната стена). 8-членният екип е бил воден от Gelje Sherpa, а в състава е бил и 18-годишен французин. Това е първото цялостно изкачване по югозападния хребет. Целта на непалците беше да направят маршрут откъм родината си, за да могат да водят клиентите си по него. В момента..

публикувано на 10.06.24 в 16:09

Случват ли се промени след избори?

Случват ли се промени след избори - национални и европейски? Това решихме да попитаме хора с дълъг житейски опит, които днес живеят в защитена среда, в най-големия дом за стари хора у нас - домът в столичния квартал "Дървеница". Срещата е с няколко дами с различни професии и от различни краища на страната. Общото между тях - все още се вълнуват..

публикувано на 07.06.24 в 18:57