Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония.

Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска пропаганда и подвеждащи снимки и клипове.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен още в четвъртък обвини Азербайджан в намеса в Нова Каледония, но без да предоставя доказателства. Азербайджанското министерство на външните работи бързо отхвърли обвиненията и повтори в петък, че страната няма нищо общо с протестите в Нова Каледония.

"Виджиниум" обаче твърди, че най-малко 86 публикации в "Екс" са от профили на хора, които имат връзка с азербайджанската управляваща партия "Нов Азербайджан". Засечени са били подвеждащи обвинения срещу френската полиция, че убива протестиращи в Нова Каледония, привърженици на независимостта", се казва в доклада на ведомството.

Според неназовани официални представители размириците в Нова Каледония са били замислени месеци наред и дори Азербайджан е организирал антифренска мрежа на терен, в това число и чрез финансиране на събития.

Франция и Азербайджан са в обтегнати отношения заради френската подкрепа за Армения във връзка с конфликта в Нагорни Карабах. Франция, в която живее голяма общност на етнически арменци, предостави и военно оборудване на Армения.

Същевременно по-рано днес властите на Нова Каледония съобщиха за един убит и двама ранени при престрелка на барикада, издигната от участниците в размириците, предаде Франс прес. Жертвите на протестите и размириците за една седмица нарасна до шестима, ранените са стотици.

Протестите са срещу електорална реформа, разширяваща базата за местните избори и до хора, които не са пребивавали продължително време в територията.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на инвестицията е  модернизация на образователната среда и осигуряване на условия за..

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на задължително диференциране на пътните такси според екологичните характеристики на превозните средства...

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева. Схемата за подпомагане е нотифицирана пред Европейската комисия преди дни, срокът ѝ на прилагане е до..

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Към момента няма информация за материални щети или пострадали хора.  Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 5 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с дълбочина 12,5 км по последни данни..

публикувано на 17.06.24 в 20:52

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети. "За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка Рядко явление подобно..

публикувано на 17.06.24 в 20:35
Владимир Малинов

Малинов: Водородната електромобилност ще осигури нови перспективи за българския енергиен сектор

Подземното газово хранилище "Чирен" ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който откри започващите тази седмица "Български водородни дни‘".  Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи безплатно по тролейбусна линия номер 9 в София. Той ще е по улиците..

публикувано на 17.06.24 в 20:28