Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настроението в Грузия е "сега или никога"

Мариам Чачиа: Правителство се опита да ни отнеме страната и да захвърли следващото поколение в ръцете на Русия

| Интервю
Мариам Чачия по време на протестите (май 2024г.)
Снимка: Мариам Чачия - Личен архив

Мариам Чачиа - глас от протестите в Грузия, сподели своите притеснения пред БНР. Тя е грузински режисьор и продуцент на документални филми в много успешни копродукции. Първият ѝ пълнометражен документален филм "Listen to the Silence" печели "Златен гълъб" в конкурса Next Masters в Лайпциг. 

Мариам е една от многото, които не пропускат и ден на протест срещу Закона за чуждестранните агенти в Грузия. 

Какво е настроението в момента в Грузия?

Настроението в Грузия е "сега или никога", защото знаем какво се случи с Русия след приемането на този закон и какво се случи със свободата на словото, със свободата на изразяване. Знаем какво се случва в Беларус, а и познаваме съветското минало. Но това е Грузия. Свикнали сме да се борим, така че ще се борим и знаем, че това е важно. Сега или никога. 

Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Как се чувства човек като Вас, защото филмовата общност, от която сте част, започна да протестира преди около година, още преди последния повод за граждански протести - Закона за чуждите агенти? 

Интересно е как се получава така, че културата винаги е последната, която се финансира, но винаги е първата, която се атакува, когато диктаторите дойдат на власт. Затова ние, филмовите дейци, започнахме да протестираме през юни миналата година, когато Министерството на културата започна да контролира съдържанието на филмите, грузинските филми и Националния филмов център на Грузия. По онова време никой не очакваше, че нашето проруско правителство ще върне руския закон в Грузия. Но видяхме как пропагандата започна да работи. Сега е много трудно време, когато повечето грузински режисьори са станали активисти и нямат място и време да правят филмите си. Много съм щастлива, че започнах да следя тези събития с камерата си, защото, освен че това е много голяма отговорност към филмовите дейци, в същото време имам място, където да упражнявам професията си. 

След ветото на грузинската президентка и предупрежденията от Брюксел, че Грузия може да загуби перспективите си за членство в ЕС, какви са очакванията ви? Кое е по-вероятно -  да се засили още натискът върху протестиращите, защото виждаме прояви на полицейска бруталност или напротив - да се направят някакви отстъпки от страна на правителството? 

Мисля, че след ветото на президента натискът върху протестиращите ще се засили. Единственият начин за натиск върху руската политика е чрез реални санкции от страна на Запада. Нашето правителство се опита да ни отнеме страната и захвърли нашите деца, следващото поколение в ръцете на Русия. В същото време управляващите изпращат своите деца да учат в Европа и САЩ. Ако има санкции за самите тях и когато децата им усетят заплахата, че няма да могат да пътуват на Запад, те ще започнат да ни разбират и тогава може да настъпи някаква промяна. Но не знам защо на Европа ѝ отнема толкова време да започне санкции, поне да започне да санкционира нашия олигарх Бидзина Иванишвили, проруски политик и олигарх, който финансира сегашното ни правителство. 

Страхувате ли се, че ще пострадате лично заради участието в протестите, че ще има последици за личния и професионалния Ви живот? 

Ако законът за чуждестранните агенти бъде приет в Грузия, няма да мога да правя филмите си. Поради липсата на финансиране в Грузия, филмите ми се финансират предимно с помощта на европейски партньори и европейски фондове. И по силата на този закон, ако минимум 20 процента от финансирането идва от чужбина, трябва да се регистрирам като чуждестранен агент. Освен това се страхувам, че ако приемат този закон, правителството ще посегне и на мен - не само на мен, но и на някои от моите приятели активисти и филмови режисьори. Миналата година филмът ми вече беше критикуван от министъра на културата и тя ме заплаши публично, че ще ме даде под съд. С този закон тя ще има законното право да прави каквото си иска с хората, които са критични, а аз съм един от тях. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54