Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US дипломати дължат 15 млн. паунда автомобилни такси в Лондон, българските - 923 000

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските дипломати в Лондон дължат близо 15 милиона паунда под формата на такси за използване на автомобили в централната зона на британската столица, пише вестник "Дейли мейл", позовавайки се на данни на транспортните власти. България е на 31-во място в този списък с 923 000 паунда дълг.

Под заглавие "Какви специални отношения!" "Дейли мейл" откроява американските дипломати като най-големите нарушители на така наречената "Зона за задръствания", за използването на която за всеки автомобил трябва да се плащат по 15 паунда дневно в работните дни през седмицата без уикенда.

Общо дипломатите от цял свят дължат на лондонските транспортни власти внушителната сума от 145,5 милиона паунда, откакто схемата бе въведена преди малко повече от две десетилетия през 2003 година.

САЩ са следвани от Япония, Индия, Нигерия, Китай, Русия, Полша, Гана, Казахстан и Германия. България е сравнително високо в този списък с по-малък дълг от Румъния, но по-голям от Словакия, например.

Най-дисциплинирани изглеждат дипломатите на Того, които дължат само 40 паунда. Финландците дължат 120 паунда, а македонците - 130.

Дипломатите твърдят, че трябва да бъдат освободени от това плащане, защото смятат таксата за данък, което би означавало, че не трябва да плащат съгласно Виенската конвенция.

Лондонските транспортни власти обаче казват, че схемата е "такса за услуга, а не данък" и следователно дипломатите "не са освободени" от нея. "Ще продължим да преследваме всички неплатени такси за задръствания и свързани с тях известия за наказателни такси и настояваме въпросът да бъде разгледан в Международния съд", се казва в изявление на властите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени в целия Европейски съюз, според оповестено проучване на Евробарометър. То е посветено на информираността на хората от ЕС за опасността от бедствия и подготовката за тях. 34 на сто от анкетираните у нас са отговорили, че най-много се опасяват от наводнения,..

публикувано на 30.09.24 в 15:31
Мариана Тодорова

Мариана Тодорова: ИИ води до възраждане на традиционните медии, гарант за истина и обективизъм

Изкуственият интелект (ИИ) няма да остави без работа журналистите, защото няма тяхното критично мислене, прогнозира доц. Мариана Тодорова, футуролог доц. Мариана Тодорова, футуролог в Института по философия и социология на БАН в интервю пред БНР. В интервю в предаването "12+3" тя коментира бъдещето на ИИ в медиите, както и разработеният..

публикувано на 30.09.24 в 15:28

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:04
Лидерите на австрийската Партия на свободата (председателят Херберт Кикъл е в средата) празнуват изборната си победа - Виена, 29 септември 2024

Напълно непредвидимо е следващото управление в Австрия

Все още не е ясно кога в Австрия започват проучвателни разговори между партиите за съставяне на правителство. Вчера крайната десница за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори Напълно непредвидимо е следващото..

публикувано на 30.09.24 в 15:00
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на..

публикувано на 30.09.24 в 14:16

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и..

публикувано на 30.09.24 в 14:01