Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D празник на буквите тази вечер

| Интервю
Снимка: Яна Лозева/Прочети София

3D мапинг – част от проекта "Скритите букви" на Фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер от 21.30 часа до полунощ.

"Решихме, че всичко ще бъде около буквите – изцяло графични решения, изцяло рисувани текстури на сградата, има много малко 2D анимация, почти няма 3D анимация", посочи пред БНР Полина Герасимова, автор на визуалната феерия, която ни очаква довечера.

Освен музиката, много важен компонент в изграждането на един 3D мапинг е саунд дизайнът, подчерта тя и обясни:

"Този саунд дизайн ние го направихме с гласове на хора, които казват думи, започващи с въпросните букви. Цялото това нещо се превърна в една какафония, защото те говореха всеки един върху друг, просто прочитаха думите си. Мирослав Иванов обедини цялото това нещо в ритъм. Мисля, че се получи една интересна освен визуална, и музикална композиция".

"Поезията е ритъм. Градът също има собствен ритъм. Текстът е поетичен, той също зададе собствения си ритъм към всичко останало, което се случваше. Цялото това наслагване на елементи, които трябваше да се обединят в един уникален ритъм, е всъщност за мен точно основата и каузата на този проект", изтъкна Герасимова в предаването "Хоризонт до обед".

Тодора Радева/ Снимка: Ирина Недева

"Да си говорим – беше едно естествено послание по време на пандемията, но ми се струва, че то е все по-важно и днес – тази необходимост от диалог. 24 май трябва да е празник, който ни обединява. Със средствата на мапинга това разви цялата идея и около самия проект", коментира от своя страна Тодора Радева – основател на фондация "Прочети София".

По думите ѝ поезията и градът са неразривно свързани. През проекта ние се опитваме да вкараме поезията в ежедневните пътища на хората – да минат покрай тази пейка, да видят стихотворението или дори да си направят нарочно среща на тази пейка и да си говорят, посочи тя.

Според нея литературата и изкуството са изключително важни, за да се разбираме и да бъдем заедно.


Тодора Радева разказа и за поканата от Българския културен институт в Прага пейките-букви да гостуват там. Те вече са в града и са разположени в литературния музей. Пейките ще бъдат в Прага цял месец.

"На 8 юни ще имаме възможност да бъдем там, да говорим за събитието, да говорим за българската литература и поезия. Смисълът на целия този наш проект е именно важността на нашата литература и на общуването през езика, за живота в езика и чрез езика".

Цялото интервю на Ирина Недева с Тодора Радева и Полина Герасимова в предаването ''Хоризонт до обед'' чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от пети клас на 17-то училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20
Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат "не" на възхода на крайнодесните. В Париж..

публикувано на 16.06.24 в 00:55

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23