Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и папата: Предизвикателството пред света е спирането на войните в Газа и Украйна

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев обяви, че по време на днешната му аудиенция пред папа Франциск двамата са се обединили около мнението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да бъдат спрени кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа.

"Разбира се, това изисква осъзнаване, изисква много разум, изисква усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право. Изразих позиция точно като неговата, че е време за разум. Време е наистина да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза държавният глава.

На срещата си с президента папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца.

"На фона на всеобщото застаряване на цяла Европа, папата като човек с дълбоки научни познания и висока обща култура - просто е удоволствие да се общува с този човек.  Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но не само образование. Това образование да бъде обвързано и с възпитанието, за да може нашите деца да растат с уважение и познаване на нашата история, език, литература, традиции, култура, и той каза: "Нека вашите млади хора да бъдат по-силно вкоренени в България" и също така изрази пожелание да се грижим повече и за възрастните хора", коментира Радев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхерт и ръководителят на мироопазващите сили на ООН в..

публикувано на 16.06.24 в 09:31

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия. Официалното откриване на инициативата Дни на водородната електромобилност ще се..

публикувано на 16.06.24 в 09:08

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции. Посетителите ще имат възможност да си припомнят бележити дати, оставили трайна диря в историята на България, поясни Албена Йончева от..

публикувано на 16.06.24 в 09:01
Джамия Баня Баши в София

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без..

публикувано на 16.06.24 в 08:42

Най-малко 10 ранени при стрелба край аквапарк в Детройт

Най-малко 10 души, сред които и деца, бяха простреляни в крайградски аквапарк в района на Детройт в САЩ, предадоха световните агенции. Оръжието на стрелбата е намерено на мястото на инцидента, съобщиха от полицията. Нападателят е мъж, който слязъл от автомобил пред водния парк "Брукланд плаза" в  Рочестър Хилс, в щата Мичиган и произвел около 30..

публикувано на 16.06.24 в 08:34
Франсоа Оланд и Еманюел Макрон

Бившият френски президент Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутат

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутатско място в Националното събрание - долната камара на френския парламент, предаде ДПА. "Крайната десница никога не е била толкова близо до властта. В нашата страна има политическо объркване", заяви 69-годишният бивш президент социалист. С оглед на сериозността на ситуацията Оланд..

публикувано на 16.06.24 в 08:23

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44