Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Каприев: Честваме 24 май като панихида

"Когато стимулираш невежеството, бруталността и простащината като основен двигател за публичен успех, кой ще изисква качество?"

| Интервю
проф. Георги Каприев
Снимка: БТА

"Не знам точно какво празнуваме днес. Боя се, че все повече честваме само азбуката и то по един потискащо некрофилски начин. Начинът, по който празникът се чества, самият тон е наистина като за покойник."

Тази тъжна равносметка направи в интервю за БНР проф. Георги Каприев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той оприличи честванията на 24 май на панихида.

Възраждането ни се гради изцяло от дейци на просветата и културата. Провалът настъпва с Учредителното събрание, когато популистите решават да бият консерваторите, обругавайки учените. Обругавайки учените, това става добре звучащо общо мнение за българите, които не понасят никакви йерархии – образователни и културни, поясни той. По думите му "тази възхвала на простия народ преминава оттогава досега", а "заигравката с народната мъдрост продължава" - в днешно време "да си умен е порок, а ако случайно си умен и красив, си направо народен враг".

Съвременните ни политици са еднакви в отношението си към високата култура, смята проф. Каприев. Според него отношението не само на политиците, но и на цялото общество "е такова".

"Ние като нация сме функционално неграмотни. Познават буквите, затова си честват азбуката. Познават буквите, но там се правят думи и изречения, които са им неясни", изказа своите наблюдения преподавателят. Той отчита "стимулирано невежество, което е критерий за публичен успех".

"Качество се гони и постига, когато бъде потърсено и изискано. Когато стимулираш невежеството, бруталността и простащината като основен двигател за публичен успех, кой ще го изиска? Нещата никак не са добри", заяви Георги Каприев.

Има два начина да обичаш народа си – да му обясняваш колко е вечно велик, другият – да му покажеш какъв потенциал би могъл да реализира, коментира проф. Георги Каприев в предаването "Хоризонт за вас".

В модерната си история България никога не е имала толкова високи култура и наука като сега, но тези хора живеят на своите острови, изрази мнение той.

Изкуственият интелект не може да замени човешкото творчество, човешкото въображение, чувството за хумор. Това е инструмент. Новост е, че техническо средство заменя не физически, а интелектуален труд, посочи Каприев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов получил сигнал за най-висока степен на заплаха вероятно заради подкрепата за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран, че преди седмица е получен много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-висока степен на заплаха. Според Борисов една от възможностите за заплахата срещу него може да идва заради твърдата позиция за военната помощ за Украйна: "И е от, както си го обяснявам аз, заради..

публикувано на 26.06.24 в 10:40

Главчев обеща: До Нова година ще бъде пуснато движението в едната лента от Ботевград до Мездра

"Старото съоръжение ще бъде ремонтирано, санирано, и две нови предстои да се изградят. И всичко това се стане до края на годината. Както и ще бъде пуснато, поне в едната лента, движението от Ботевград до Мездра. Призовавам всички да стиснат зъби и да потърпим, за да може да се случи нещо хубаво, което е и чакано от доста време". Това заяви..

публикувано на 26.06.24 в 10:28
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов към Мицкоски: Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС

Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод заявеното от премиера на..

публикувано на 26.06.24 в 10:14
Найджъл Фарадж

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс". Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за думите, че "Западът е провокирал Русия за войната в Украйна", но той отказва да отстъпи от становището..

публикувано на 26.06.24 в 10:11

Лили Кирова: Изкуството е най-красивият начин за включването на хора с увреждане

Хората с увреждания са част от обществото ни и могат да допринесат по-различни начини. На емоционално ниво за тях е по-важно включването им да е чрез изкуството, защото изкуството е красив начин да ги приемем в нашето общество. Това коментира в интервю пред БНР Лили Кирова, маркетинг мениджър на Полиграфия офис център, организатор на..

публикувано на 26.06.24 в 10:08
Йордан Тодоров

"Възраждане" иска "Росатом" да ремонтира парогенератор на АЕЦ "Козлодуй"

С декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" поискаха руската държавна компания "Росатом" да направи ремонт на проблемен парогенератор на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Йордан Тодоров обяви: "В дългосрочен план това действие ще акумулира по-голяма печалба и надеждност на оборудването, съответно ще намали драстично и риска от..

публикувано на 26.06.24 в 09:57
Стоян Михалев

Стоян Михалев положи клетва като депутат на мястото на Христо Иванов

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:36