Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В момента се чака доставката на 10 нови локомотива

Анатоли Атанасов: Закъснението на един влак води до закъснение на още пет - шест

"Инцидентът на Централна гара не се дължи на организацията, на машиниста му е прилошало"

| Интервю

Към 20.30 часа снощи се е нормализирало движението на влаковете на Централна гара след катастрофата на първи коловоз. Но нощните влакове от София за Бургас и Варна заминаха със закъснение от 90 – 100 минути.

Това обясни в интервю пред БНР инж. Анатоли Атанасов, директор оперативна дейност в БДЖ.

Тази сутрин са закъснели пътническите влакове от Варна и Добрич по връзките, които правят с нощните влакове

"В момента съвсем малко закъсняват влаковете и не са свързани с вчерашния инцидент", допълни той.

"Вчерашният инцидент не се дължи на организация, на локомотивния машинист му е прилошало и не е успял да спре", заяви инж. Атанасов в предаването "12+3". И призна, че ремонтът на Централна гара е мащабен като размери, обем и продължителност.

"Изпитваме затруднения след такива инциденти, търсим и намираме решения с колегите", каза оперативният директор на БДЖ.

Той обясни, че нормативната уредба – правилниците и регламентите, са стари и "се осъвременяват 1 – 2 пъти на година, ако има необходимост". А като причина за инцидентите в БДЖ посочи дисциплината и липсата на кадри, завършили висше образование или колеж.

Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака 

"Разпоредихме на колегите да инструктират маневриращите бригади, преди да започнат работа и при маневра в депата и прилежащите гари", сподели директорът в БДЖ. 

Относно постоянните закъснения на влаковете и недоволството на пътниците той коментира, че са заради извършващите се ремонти на пътната инфраструктура:

"Стесниха пропускателната способност на част от жп линиите и затова закъснението на един влак води до закъснението на още 5 – 6 влака". 

И призна: 

"За нас никога няма да бъде нормално да закъсняват влакове. Полагаме усилия и анализираме. За 2023 година близо 1/3 закъсняват по външни причини -  международни влакове, прегазени хора от влакове, удари по прелези. От страна на БЖД най-големият  процент е повреда на подвижния състав". 

Инж. Атанасов съобщи, че след направените анализи са пуснали обществена поръчка и в момента се чака доставката на 10 нови локомотива, които ще минат през ремонт, проверка.

"По-голямата част на подвижния състав е доста стар. Локомотивите са на над 40 години, а недостигът към момента е до 5%, но го покриваме с друг и понякога влаковете закъсняват по тази причина", обясни той.

И посъветва при закъснение на влак пътниците да се обръщат към началник влак и кондуктора. Иначе, липсата на информация е заради комуникацията между БДЖ и НКЖИ, призна инж. Анатоли Атанасов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха агенциите Ройтерс и ДПА. В заключителното си изявление за годишния преглед на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп. Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха..

публикувано на 28.06.24 в 07:51

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се противопоставиха на твърдата позиция спрямо нацистка Германия на Адолф Хитлер през 30-те години на..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Продължава офанзивата срещу "Хамас" в Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на протести в Израел с искания за примирие и размяна на заложници. В същото време експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан.  Израелската армия е нанесла въздушен удар срещу централата на палестинската служба за..

публикувано на 28.06.24 в 07:44
Калин Стоянов

Парламентът изслушва вътрешния министър за влизането на Брендо в България

Парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с доброволното предаване на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Евелин Банев-Брендо за изтърпяване на влязла в сила присъда срещу него от 2018 година.  По-рано от МВР заявиха, че последната информация, свързана с Брендо, води към септември 2021 година, когато той..

публикувано на 28.06.24 в 07:27

Спешните отделения все още не разполагат с устройства за експресна диагностика

Линейките и спешните отделения у нас все още не разполагат с устройства за експресна диагностика. Проблемът беше обсъден по време на форум за необходимостта от такава при сърдечно-съдова дигностика и инсулти, при които времето за лечение е ключово.  По света това това е утвърдена практика. Ако имаше възможност за спешна диагностика и докажеш,..

публикувано на 28.06.24 в 07:17