Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси. Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове. 

Децата придобиват знания в първата IT школа в Кърджали. Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен изпит. Единственото условие е креативност, желание за новаторство и хъс за победа. 

"Най-важното е децата да са мотивирани", обясни Мартин Каралчев, създател на робоучилището: 

"Ние се опитваме чрез иновативни методи и игрова форма на обучение да ги мотивираме и да ангажираме вниманието им. По този начин те и най-лесно ще се учат. Така учениците, освен че придобиват основни умения по програмиране и роботика, придобиват и важни качества за това да бъдат креативни, да взимат решения и да работят в екип". 


Децата са разделени на групи, а обучението е съобразено с възрастта. Школата участва в различни областни и национални конкурси по програмиране, като почти навсякъде се получават награди. Звучи невероятно как малки деца успешно се конкурират с по-големите и по нищо не им отстъпват.

Един от призьорите в няколко поред конкурса е Петър Хаджийорданов от училище "Йордан Йовков". Той е на първо място в IT Свят – детско програмиране, както и в националната олимпиада по Скрач и Робокс – Web Advance Cup. Петър печели симпатиите на журито с проекта "Моят роден град". Той е на 11 години и започва да учи роботика още в първи клас. Запален е от баща си, който е бил програмист. 


Деца като Петър в школата по роботика има много. От създаването ѝ до днес не минава конкурс или олимпиада без тяхно участие. Нейният ръководител Мартин Каралчев казва, че успехите са на децата и бърза да назове имената им, за да не пропусне някое от тях

През лятната ваканция повечето от децата ще продължат своите занимания в школата. Други ще си дадат почивка. Но отново ще бъдат заедно наесен, за да покоряват нови върхове. 

Повече за успехите на децата, които се занимават с програмиране в Кърджали, чуйте в репортажа на Валя Апостолова в звуковия файл. 

Снимки: Валя Апостолова

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите..

публикувано на 28.09.24 в 10:23

Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма..

публикувано на 28.09.24 в 10:08
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: В отношенията ни с РСМ няма място за посредник

Решението е добро за Албания, не е добро за Северна Македония.  В България нямаме основание за потриване на ръце . Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, след като ЕС раздели двете държави по пътя им към еврочленство. ЕС с единодушно решение: Започват преговори с Албания за членство в..

публикувано на 28.09.24 в 09:58

Парламентарни избори в Австрия

Утре в Австрия ще се проведат парламентарни избори. Проучванията сочат най-голяма подкрепа от 27 процента за крайнодясната Партия на свободата, която призовава за "ремиграция на непоканени чужденци" и за постигане на "по-хомогенна" нация чрез строг граничен контрол. Нейният лидер Херберт Кикл иска да стане новият канцлер на страната. За да..

публикувано на 28.09.24 в 09:49
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Български и гръцки ЧСИ-та обсъждат трансграничното сътрудничество на конференция

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото..

публикувано на 28.09.24 в 09:42

Най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн" в САЩ

До момента  се съобщава за най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн", огромни разрушения и милиони останали  без ток в щата Флорида и югоизточна част на САЩ . Според спасителите много вероятно е броят на жертвите да се покачи. Пет от загиналите  във  Флорида са били в квартали, където  е трябвало да се евакуират , но те не са повярвали на..

публикувано на 28.09.24 в 09:00
Министерство на земеделието

Ден на биопроизводството организират Министерството на земеделието и асоциация "Биопродукти"

Министерството на земеделието и храните и Българската асоциация "Биопродукти" организират Ден на биологичното производство. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за стимулиране на биоземеделието в страните от Европейския съюз и ще се проведе в Южния парк от 10 часа. Празник с много кулинарно разнообразие, игри и награди за..

публикувано на 28.09.24 в 08:51