Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мартин Иванов: Образът на науката в онлайн медиите е изкривен през представите на идеологически пристрастия

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Все повече образът на науката, който присъства в онлайн медиите, е изкривен пред представите на идеологически пристрастия и всякакъв тип светогледи. Получава се едно криво огледало

Това каза гл. асистент д-р Мартин Иванов от Института по социология и философия към БАН в интервю пред БНР. 

В предаването "Нещо повече" той коментира изследването, което е направено за образа на науката в дигиталните медии и онлайн пространството. 

"Интересуваме се как се произвежда знание и как работи науката с нейните норми, институции и правила. Все повече научни изследвания влизат в медийното пространство и се използват, дори парадоксално, от неучени за контрапродуктивни неща, конспиративни теории и известното антиваксърство", разказа за резултатите от изследването Мартин Иванов. 

Според него това се дължи на отслабване на науката и учените трябва да отвърнат на удара, като "по–добре използват онлайн медиите и технологиите, за да популяризират своята работа". 

"Онлайн медиите не помагат, а напротив, създават среда, в която този образ се изкривява. Отговорността на учените е голяма, не просто да се произвежда знание, а да са по-активни и да участват в процесите, да бъдат променящи социалната реалност. Особено важи за социолозите, които не трябва да бъдат само наблюдатели, анализатори и коментатори", препоръча гл. ас. д-р Мартин Иванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват машините за гласуване

В Министерството на електронното управление ще бъде изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проверки ще има дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс и методиките към него. Проверка ще се прави за сигурността на..

публикувано на 20.09.24 в 08:38

Израел нанесе мащабен удар по цели в Южен Ливан

Израелски военни самолети са нанесли най-мащабния удар по цели в Южен Ливан снощи, предава "Ройтерс". От Белия дом заявиха, че е необходимо спешно дипломатическо решение. 37 са жертвите на експлозиите в Ливан и в съседна Сирия, където бойци на групировката "Хизбулла" загинаха при взривове на пейджъри и преносими радиостанции. Ранените са повече от 3500...

публикувано на 20.09.24 в 08:33
 Ангел Стойков

Ангел Стойков: Несигурната политическа обстановка влияе и на университетите

Върху политиките на ректорите в съответните висши училища влияе и несигурната политическа обстановка, която тресе държавата  от година и половина-две. Това заяви в интервю за БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Във връзка със завишените такси за обучение той отбеляза, че..

публикувано на 20.09.24 в 08:27

В Троян започва Българският фестивал на сливата

В Троян тази вечер с празнично шествие започва Българският фестивал на сливата. Той ще продължи до 23 септември. Празничното шествие ще тръгне в 18.15 ч. от Малкия пазар, ще премине по централната улица в Троян и ще завърши на площад "Възраждане“ където е официалното откриване на  фестивала. В продължение на четири дни за гостите са предвидени улица на..

публикувано на 20.09.24 в 08:23
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Политическото разделение ще рефлектира като обществено в урните

Агиткаджийството по дребни теми ни е завладяло и тази поляризация ще се излее в урните. Политическото разделение ще рефлектира като обществено, коментира политологът Ивайло Илиев в интервю пред БНР. "Ние няма как да очакваме тези избори да оздравят тези системи, за да имаме доверие като граждани. К ой е основния въпрос, на който с гласа..

публикувано на 20.09.24 в 08:16

Австрия изпрати още полицаи на унгарско-сръбската граница

Австрийското министерство на вътрешните работи снощи изпрати още 30 полицейски служители на унгарско-сръбската граница за подкрепа на унгарците при охраняването на границата, като освен служители бяха изпратени и нови превозни средства и термографични камери, предаде АПА. Разполагането на австрийски полицаи на унгарско-сръбската граница е..

публикувано на 20.09.24 в 08:04

Проверка на ДАНС установи, че България не е замесена в случая с взривените пейджъри

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция "Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на описанието на..

публикувано на 20.09.24 в 07:55