Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Поптодорова: От делото във Флорида зависи дали ще се стигне до ефективна присъда за Тръмп

"В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ"

| Интервю
Елена Поптодорова
Снимка: БГНЕС

Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и сред най-сериозното е това във Флорида, в резиденцията "Мар-А-Лаго", за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави.

Това коментира бившият посланик на България във САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова в интервю пред БНР.

"По-тежкият проблем не е, че ги е изнесъл, и предшественици на Тръмп са го правили, но той е обвиняем, че се опитал да възпрепятства правосъдието. Прави опити да ги скрие и унищожи, и има доказателства за действията му... Зависи от делото във Флорида, срещу него има 34 обвинения. И може да се стигне до ефективна присъда", каза Поптодорова. 

Тя обясни, че на 11 юли официално ще се произнесе присъдата и "има някаква ирония в тези събития и това е, че осъждането на Тръмп ще бъде най-важното събитие в тази президентска кампания, а може би и въобще". 

Тя смята, че ще се обжалва присъдата:

"Нямам очаквания да успее това обжалване, не би имало правен обрат. Но това е по-скоро да няма официална присъда, печелене на време, докато върви кампанията". 

"В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ. Назад във времето Тръмп, като говорител се опита да внушава идеята и поведе кампания за съмнение на изборната система на САЩ, когато оспори резултатите на предходните избори. Сега мисля, че е още по-тревожна картината. Ще започне оспорване не само на легитимността, но и независимостта на съдебната система на САЩ. И това ще е манипулативно, защото 12-те съдебни заседатели в щата Ню Йорк се избират чрез лотария, жребий", обясни Поптодорова и припомни, че прокурорът също е на изборна длъжност и "той не би могъл да компрометира себе си". 

Бившият посланик е категорична, че системата на САЩ е специално изградена по този начин, така че нито една власт да не може да контролира съдебната. Но пък Конституцията на САЩ не предвижда възбрана върху осъдено лице. И според нея е недопустимо за тази най-висока позиция да може да се състезава лице със съмнителни морални и правни устои.

Относно президентската кампания в САЩ Елена Поптодорова коментира, че картината е динамична и от лека преднина от около процент на Тръмп пред Байдън, в последните дни проучванията показват 42% за Тръмп и 43,2% за Байдън. 

"Това ни показва колко оспорвани ще бъдат резултатите и с колко малка разлика ще е победителят. Тези 5 или 6 щата, променящи гласа си, ще бъдат тези, които ще дадат окончателния резултат. Близо 1/3 от американците казаха, че ако Тръмп бъде осъден, няма да гласуват за него", прогнозира в предаването "Хоризонт за вас" бившият дипломат. 

Относно Резолюцията на ООН за Сребреница Поптодорова коментира: 

"Моят живот е преминал във МВнР и дипломацията, дори и като депутат в НС пак това съм правила. Гледам с тревога как се развива дипломатическата ни служба, доколко е съхранен професионализмът от външни влияния. Можем да съжаляваме, когато хора, външни на професията и тематиката – като Димитър Главчев, които са оправомощени да вземат решения, в чиято дълбочина дори не могат да вникнат". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно :С 15 млн. лева заем ще бъде подпомогнат столичиня градски транспорт

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто- и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:13
Ливанци са се изнесли на палатка край морето след началото на израелската военна кампания.

Девет жертви на израелски удар в центъра на Бейрут

Девет души са убити при израелското нападение в центъра на Бейрут, съобщи ливанското министерство на здравеопазването. Няколко правителствени сгради се намират в близост до мястото на атаката, включително централата на правителството и парламентът. Цените на петрола скочиха и основните фондови пазари се понижиха тази сутрин, тъй като инвеститорите..

публикувано на 03.10.24 в 16:02

Пациентски организации предупреждават за възможно забавяне на ТЕЛК решения

Лекарите от ТЕЛК вече не могат да пренасочват документи на пациенти, когато в дадена комисия липсва нужният специалист, който да освидетелства човек според заболяванията му. За премахването на тази възможност сигнализираха от пациентските организации "Заедно с теб“.  И предупредиха, че това ще забави получаването на ТЕЛК за някои пациенти. Досега при..

публикувано на 03.10.24 в 16:00
Президентът Румен Радев

Радев: Убеден съм, че българската нация ще продължи да черпи вдъхновение от делото на цар Самуил

Историците проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер бяха удостоени с Почетния знак на президента.  Двамата учени получиха отличията за цялостен принос в изследването на средновековната българска история и конкретно на времето на управление на цар Самуил.  Радев удостоява проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер с почетния знак на президента..

публикувано на 03.10.24 в 15:59
Джейхан Ибрямов

СГП внася мотивирани искания до Рая Назарян и ЦИК по казуса с имунитета на задържания депутат

Очаква се до края на работния ден прокуратурата да поиска от председателя на Народното събрание и от ЦИК да разрешат да започне наказателно производство срещу независимия депутат и кандидат за народен представител от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Кандидат за депутат от АПС е в ареста. Купувал ли е гласове? Той беше..

публикувано на 03.10.24 в 15:46
Летище

Първата група евакуирани кипърци от Ливан пристигна в Ларнака

Първата група кипърски граждани, евакуирани от Ливан, кацна днес в ранния следобед на летището в Ларнака с транспортен самолет на гръцките военно-въздушни сили. В рамките на плана за масова евакуация на чуждестранни граждани от района на военните действия. Кипър има възможност на този етап да приеме около 7000 души, според външното министерство...

публикувано на 03.10.24 в 15:41

Бернхард Милес: За децата е важна европейската история на Германия

Денят на германското единство се чества на днешния трети октомври и това е националния празник на Германия. На трети октомври 1990 година е обявено обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република в една обединена държава. В немското училище в столицата е подредена постерна изложба, посветена на..

публикувано на 03.10.24 в 15:31