Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират покрива на църквата "Света Троица" в Свищов

Снимка: Здравка Маслянкова

Министерството на културата отпусна 252 000 лева за авариен ремонт на покрива на съборната църква в Свищов, която е национален паметник на културата.
Спешният ремонт на църквата "Света Троица" в Свищов се наложи след многото проливни дъждове, които допринесоха за разкопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби. 
По фасадата и във вътрешността на знаковия за крайдунавския град храм има течове от покрива. Свлечени са керемиди, надвиснали или паднали са кръстове от централния и някои от страничните корпуси на храма. Има реална опасност от наводняване на църквата, построена от майстор Колю Фичето.
За състоянието на храма и нуждата от авариен ремонт на покрива на църквата, която е паметник от национално значение, имаше спешна среща между кмета на Свищов и министъра на културата. 
Направено е проектирането за ремонта на покрива. Със заповед на министъра на културата от 30 май за ремонта са осигурени над четвърт милион лева от бюджета по програма "Опазване на недвижимото културно наследство".

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутати коментират новите назначения на областни управители

Спорът за новите назначения на областни управители продължи и в кулоарите на парламента. От ПП-ДБ обвиниха служебното правителство в политическа чистка и в опит за овладяване на държавата.  "На фона на политическия разпад в парламента, статуквото действа координирано на ниво изпълнителна и местна власт, и прави поголовни смени", каза Богдан Богданов от..

публикувано на 05.07.24 в 13:47
Димитър Главчев

Главчев: На срещата на НАТО България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон България ще предложи провеждане на мирни преговори между Русия и Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев: "Мисля наистина, тъй като стана въпрос в пленарната зала вчера, да предложим мирни преговори, на които България да бъде посредник. Какво по хубаво от това? И това ще предложа, няма..

публикувано на 05.07.24 в 13:46
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Доган е в страхотна форма и единственият, и незаменим лидер на ДПС

Ще разсея спекулацията за ДПС. С д-р Ахмед Доган сме в ежедневна комуникация. Той се намира в страхотна форма и следи политическите процеси в България, Европа и света. Доган има много ясна представа в каква политическа криза в момента е демокрацията в страната. Това заяви в интервю пред БНР Валентин Тончев, депутат от ДПС и член на Бюрото на..

публикувано на 05.07.24 в 13:37
Николай Марков

Николай Марков: Моята голяма грешка се казва Ивелин Михайлов

Моята голяма грешка се казва Ивелин Михайлов, за което се извинявам на всички хора, които са повярвали на идеята. Това заяви пред БНР бившият председател на ПГ на "Величие" Николай Марков,  Оказах парламентарната група на "Величие" да се управлява по телефона от Ивелин Михайлов  и зависими от него хора напуснаха групата по негови указания, за да..

публикувано на 05.07.24 в 13:33
Делян Пеевски, Снимка: БТА

Пеевски категоричен: Няма разцепление в ДПС

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отрече думите на президента Румен Радев, че България се превръща в нетен донор на Украйна. "Това са отново създаване на страхове, говорене на глупости. Има си позиция, няма такова нещо. Всичко е обяснено. Нека да спрем с тия спекулации, да гледаме държавата, да има управление. Не е така, няма да се дава...

публикувано на 05.07.24 в 13:09

Областният съвет на ДПС – Силистра застава зад решението на Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС – Силистра подкрепя единството в партията и застава зад решението на почетния председател на ДПС – г-н Ахмед Доган. Декларацията е подписана, както от областната и общински структури, така и от кметове и председатели на Общински съвети по места, издигнати от ДПС. Бивши политически фигури съобщават, че членове на..

публикувано на 05.07.24 в 13:05
Илияна Йотова

Йотова препоръча: Скопие да чете внимателно документите на ЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова препоръча на Скопие внимателно да чете документите на Евросъюза и решенията на Европейският съвет. Така тя отговори на новия президент на РСМ Гордана Силяновска, според която никъде в договора за добросъседство с България няма условие за промяна на конституцията. В първото си интервю, след като беше избрана на..

публикувано на 05.07.24 в 12:54