Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Към края на годината може да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК

Столът на здравния министър винаги е бил електрически, посочи здравният експерт

| Интервю
Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

"В това министерство столът на здравния министър винаги е бил електрически и всяко нещо може да се отрази негативно върху пребиваването му върху него. Въпросът е с какъв маниер се подхожда към протестиращите". Това коментира пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

Според него погледите трябва да бъдат насочени и към Министерството на финансите, не само към това на здравеопазването. 

По думите му в следващите 1-3 години все повече ще се търсят начини за допълнително финансиране в здравеопазването. 

Експертът смята, че е много възможно да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК към края на годината:

"Към момента разходите се очаква да изпреварят това, което има в резерва като пари, с които може да се компенсира бюджета на Касата. Почти два пъти по-големи са разходите от резерва".

В предаването "Преди всички" той коментира и планирания от спешните медици протест на 6 юни. Причината е несъгласието им с разпределянето на средствата за увеличение на заплатите в спешната медицинска помощ. Здравният министър обяви, че събира отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, като целта е да бъде обсъдено сключването на нов колективен трудов договор. Тази среща ще се проведе днес.
Според Шарков няма чак такъв проблем. До 9 юни такива совалки ще има, включително от служебната власт, смята той.

"Когато говорим за икономическата част, тук трябва да говорим и за бюджета на държавата, и за това дали самият бюджет на министерството може да понесе такива разходи към момента, особено в предизборна обстановка". 

Според него ще може да ги понесе, но въпросът е кога ще се наложи актуализация. Същото важи и за бюджета на НЗОК, добави експертът и посочи:

"Всичко отново се свързва първо - с прогнозиране какви ще са бъдещите разходи и в последствие какви ще бъдат бъдещите приходи на лечебните заведения. Тук говорим за заплатите в лечебните заведения обаче".

По думите му при преговорите днес е важно да се уточни дали увеличението ще е брутно или нетно. Аркади Шарков подчерта, че не трябва да се забравя, че обстановката е предизборна: 

"Правителството, въпреки че е служебно, може да има политически елементи и е способно да направи различни реверанси".

Той е категоричен, че увеличението трябва да бъде съобразено с възможностите на бюджета на Министерството на здравеопазването. Въпросът е какво може да направи държавата в следващите месеци, добави здравният икономист. 

Според него винаги има възможност протестът да бъде яхнат и използван за политически обвинения. Темата е политическа, но преди това е финансова и икономическа, отбеляза той. По думите му този проблем трябва да бъде съобразен с начина на финансиране. 

Възможността на пациента в България да се лекува навсякъде, където пожелае, е стъпката, която води до това един пациент да има възможност от Враца да се лекува в София по негов избор, коментира Шарков. Той посочи, че има точка в здравната стратегия, която касае или консолидация на част от лечебните заведения, които не могат да поддържат нивото, което следва да бъде предоставено, и качество на лечение към пациентите, а от друга страна говорим за превръщане в медицински центрове, които да могат да осигурят ниво така, че да задоволят базовите нужди от здравеопазване, а след това пациентът да бъде препратен към областен град, където да се долекува. Експертът изтъкна, че няма направен анализ по региони и оценка на въздействието

Относно детската болница Аркади Шарков изказа мнение, че всичко зависи от политическата конюнктура. При служебни правителства по-лесно се случват действията, констатира той. 
Цялото интервю на Спас Крайнин с Аркади Шарков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонстрации и състезания с канута в Тревненското езеро

Езерото в Трявна отново ще се оживи, като професионалисти ще демонстрират уменията си по гребане с канута, а зрителите ще могат да получат уроци от тях. Програмата е двудневна и тренировките по вода започват в 10 часa. Такъв тип забавления в Тревненското езеро бяха позабравени от местните хора и гостите на града, но има инициатива за..

публикувано на 28.06.24 в 08:20
Велопарк „Пампорово“

В курорта Пампорово започва активният летен сезон

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк "Язовира", туристическият център на входа на курорта и на пързалката и велогардероба на ски център..

публикувано на 28.06.24 в 08:14

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха агенциите Ройтерс и ДПА. В заключителното си изявление за годишния преглед на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп. Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха..

публикувано на 28.06.24 в 07:51

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се противопоставиха на твърдата позиция спрямо нацистка Германия на Адолф Хитлер през 30-те години на..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Продължава офанзивата срещу "Хамас" в Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на протести в Израел с искания за примирие и размяна на заложници. В същото време експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан.  Израелската армия е нанесла въздушен удар срещу централата на палестинската служба за..

публикувано на 28.06.24 в 07:44