Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тел Авив данс" - летен фестивал за танц на аматьори

Снимка: Искра Декало


В най-големия и престижен балетен център на Израел - Сузан Далал, в който има 7 балетни зали с различна големина и 2 пространства на открито, решават да направят летен фестивал, на който да предоставят сценично пространство за танц на аматьори, но с интересни идеи. 

Официално фестивалът е през август, но всяка седмица от началото на май каним зрители да вземат участие в раждането на спектаклите. Създали сме нов жанр - открити репетиции на съвременен балет, каза за БНР художествената ръководителка на центъра Неоми Перлов, ръководителка на танцовия празник "Тел Авив ДАНС".

"В нашето семейство всички се занимават с изкуство: баща ми и сестра ми - близначка са кинорежисьори, дъщерите ни – актриса и виолончелистка, мъжът ми звукорежисьор, аз съм балетен педагог. Просто да обучавам професионални балетисти не ми е достатъчно, въпреки че съм възпитаничка на Бат Дор - най-известната израелска трупа и съм специализирала в чужбина. 

По време на пандемията мислих как да привлека млади танцьори в началото на пътя си, които да творят свободно, разработвайки собствените си идеи. А докато репетират - да опознаят себе си: възможностите за движение, собствения начина на мислене, сценичен диалог между партньорите, но и с публиката. 

Зрителите са съавтори на тези млади таланти. Веднъж седмично позволяваме на желаещите да присъстват на репетиция. По регламент, танцът е само пет минути. При първото показване, създава усещането, че всичко е готово. Но точно от там започваме работа. Всеки жест трябва да е съвършен. В продължение на половин час може да се проследи колко е дълъг пътят на балетиста до окончателния вариант. 

Това е третото издание на фестивала. От всички явили се избирахме 10 кандидати за солова партия. От останалите - излъчихме три изпълнители да танцуват по двойки и три-по тройки. Те танцуват в общо 3 зали. В началото всички желаещи са солисти. Ние създаваме танцовите двойки от тях. Например - единият е водещ, но другият много активно става сътворец на сцената. Първата двойка е от бивш баскетболист и току що демобилизирал се войник от войната в Газа. Втората - момче и момиче, които дотогава не са се познавали. Общото е, че са от Йерусалим и са родени.... на една и съща дата. До преди нашия фестивал - единият е танцувал брейк, а девойката - народни танци. Да станат дуо или трио, като запазим свежестта на техните идеи, е част от нашия експеримент, разказа още Неоми Перлов.

"Имаме и още проекти. Например, танцьори, които (за класическите схващания ) са твърде стари на 35, 40 и дори петдесет години. С тях правим спектакли, които може и да не са толкова зрелищни, но са по -дълбоки. Имаме възрастни и опитни ментори от цял свят, които им помагат да погледнат на балета през призмата на много други изкуства : архитектура, изобразително изкуство, музика, литература, философия, теология, екология, физиология и да задълбочат търсенията си. Но това са проекти за хора с опит. 

"Тел Авив данс" е за млади творци. Интересува ме не отделният танцьор, а цялото балетно поколение. Нужни са ми поне пет сезона, за да определя с какво се отличава това поколение от нас, преди 10 години, допълни Неоми Перлов.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. От Асоциацията на концесионерите на плажове заявиха, че нелоялните практики да се предлагат чадърите и шезлонгите в комплект не се отнасят за плажовете с..

публикувано на 02.07.24 в 11:56

Жълт и оранжев код за опасно време почти в цялата страна

Жълт и оранжев код за опасно време е в сила днес в почти цялата страна. Оранжевият код е за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в Северозападна България в пет области.  В 22 области е в сила жълт код за горещо време и гръмотевични бури. Има опасност от възникване на поройни наводнения. Червен код за опасност от пожари е обявен за области..

публикувано на 02.07.24 в 11:51

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна победа за тях. Докато лайтмотивът в предизборната кампания на лидера на Лейбъристката партия..

публикувано на 02.07.24 в 11:44
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на кандидат-гимназистите през 2023 г. година са съответно 55 и 35 точки. Учениците с по 100 точки на двата..

публикувано на 02.07.24 в 11:18
Орлин Гигов в съда, 2 юли 2024 г.

Съдът потвърди: Постоянен арест за Орлин Гигов, убил приятелката си

Апелативният съд в София потвърди постоянния арест на Орлин Гигов, който в края на юни преби до смърт приятелката си Силвия Киркова. Въпреки твърденията на защитата на обвиняемия, че става дума за нещастен случай, съдът откри достатъчно доказателства, че именно действията на Гигов са довели до нейната смърт. Протест пред Съдебната палата..

публикувано на 02.07.24 в 11:08

Д-р Мария Манчевска: Държа се възпитано и с емпатия, но понякога не помага срещу агресията

Има агресия, по-често вербална и по-рядко физическа към лекарите в Спешна помощ в София, но и хората изразяват и благодарност затова, че сме спасили техен близък и ни съчувстват за нашата натовареност. Това разказа в интервю пред БНР д-р Мария Манчевска от РСМ, която работи в столичната Спешна помощ.  И споделя, че се държи възпитано..

публикувано на 02.07.24 в 11:07

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен у нас

В Европа има нарастване на случаите на денга, пренесени на континента от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска. Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, обявени по-рано през юни. Освен това България е..

публикувано на 02.07.24 в 10:59