Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в страната за Народно събрание и за Европейски парламент

Снимка: Ани Петрова

Днес, 9-и юни, в страната и чужбина се провеждат избори за български и за европейски парламент.

В Пловдив 303 262 ще могат да упражнят вота си днес в извънредните парламентарни избори. С около 9 хиляди по-малко са тези, които имат право да гласуват за българските избраници в Европейския парламент. Според окончателните списъци, предоставени на секционните избирателни комисии, за първи път ще гласуват 2 130 избиратели.

За секциите в Пловдив са осигурени 456  машини. Само в една секция в район "Западен" и в две в район "Тракия", където избирателите са под 300 души, няма да има машинен вот.  Четири са подвижните избирателни комисии,  които ще обслужват заявилите желание да упражнят вота си по този начин. За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт.

В Бургаска област 362 885 души имат право да гласуват на парламентарните избори, а с близо 10 хиляди по-малко са гласоподавателите на изборите за европейски парламент. В 595 секции в областта ще се гласува с машини и бюлетини, а в 161-а изборът ще се извършва само с бюлетини. За първи път след края на изборния ден Районната избирателна комисия ще приема документите от Секционните комисии в новата спортна зала "Арена Бургас".

За улеснение на гласуването, за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването, в изборния ден е осигурен безплатен транспорт.

Автобуси с изселници в Турция започнаха да пристигат в района на Кърджали. Очаква се те да гласуват по родните места. Пътуването е безплатно, а помощ за придвижването им оказват изселнически дружества. Повечето от хората ще останат у нас и след изборите заради предстоящия след седмица Курбан Байрям. Няма точен брой на пристигащите автобуси, но според представители на дружествата са организирани около 500 коли за цялата страна.

В област Пазарджик, изборите за европейски и национален парламент ще се проведат в 367 секции, като 8 от тях са подвижни, а други 9 са открити в част от лечебните и социалните заведения в района. В 30 секции гласуването ще е само с хартия.

В Кюстендилски регион ще се гласува в 284 секции, като има 4 подвижни секции. В 170 има машини. 20 партии и 11 коалиции се конкурират за четирите мандата в Кюстендилско за НС и за депутати за европарламента в Брюксел.

В област Враца са разкрити 330 секции. От тях 9 са в лечебни заведения, домове за стари хора и затвора, а 27 са подвижни. 228 са секциите с машини.
Мудно и бавно започна изборния ден във Варна, съобщава БНР. На места членовете на секционните избирателни комисии (СИК) се объркват за урните.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА спря издаването на в. "Авги"

Лявата гръцка опозиционна коалиция СИРИЗА спря вестник "Авги" - орган на демократичната левица, в резултат на което започна стачка на журналистите. Лидерът на партията Стефанос Каселакис спря изданието на неочаквано и без консултация с журналистите от вестник "Авги". От ръководството на СИРИЗА се аргументираха с икономически проблеми...

публикувано на 26.06.24 в 13:33
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват

Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват. Първо се вижда, че ПП-ДБ отказват да участват в такова мнозинство, както и очевидно ИТН. Вторият елемент, който ме навежда на мисълта е, че Борисов каза, че ще предложат изцяло партиен кабинет, което намалява шансовете да бъде подкрепен. Това коментира политологът Даниел Стефанов в интервю..

публикувано на 26.06.24 в 13:20

ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година...

публикувано на 26.06.24 в 13:18
Партия

На консултациите при президента "Величие" се обяви за програмно правителство

Представители на най-малката парламентарно представена партия "Величие" - Николай Марков, Виктория Василева, Дарин Георгиев и Георги Куков, са на при президента в рамките на обявените консултации преди връчването на първия проучвателен мандат за кабинет. "Както знаете ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за нашата..

публикувано на 26.06.24 в 13:14

Прокуратурата разследва длъжностно лице от МОН за пране на пари

Прокуратурата разследва длъжностно лице от Министерство на образованието и науката за неизгодна сделка и пране на пари.  Срещу него е образувано досъдебно производство от разследващ инспектор от Антикорупционната комисия за това, че в периода от 2018 до 2023 година съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства...

публикувано на 26.06.24 в 13:12

Товарен влак ударил лек автомобил в Русенско

Товарен влак е ударил лек автомобил рано тази сутрин.  Инцидентът е станал малко преди 8:00 часа в междугарието Моруница - Бяла, Русенско. Товарната композиция е ударила автомобила, който е пресичал линията при задействан прелез.  Няма пострадали, заявиха за БНР от БДЖ.  Към момента движението на влаковете в района е възстановен. От..

публикувано на 26.06.24 в 13:04

Продължава израелската офанзива в района на Рафах

Израелската армия продължава офанзивата в района на Рафах. Тази нощ са нанесени удари и в северната част на Ивицата Газа. Интензивни престрелки са избухнали в западния квартал Тел ас-Султан на Рафах. Бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад" са атакували израелските сили с противотанкови ракети и минохвъргачки. Двама палестинци са загинали при..

публикувано на 26.06.24 в 12:51